Anot specialistės, pakelti prezidento antakiai – akivaizdus įrodymas, kad tai, ką jis skaitė, ir tai, ką galvojo iš tikrųjų, turi labai mažai bendro, skelbia zn.ua.

Kreipdamasis į Rusijos politikos elitą, V. Putinas neatitraukė akių nuo popieriaus lapo, kartais kilsteldavo kairį antakį, o tai reiškia, kad pats netikėjo tuo, ką skaitė.

Apie tai rašo vokiečių dienraštis „Bild“, paprašęs garsios vokiečių psichologės Monika Matschnig atlikti V. Putino kūno kalbos analizę. Specialistė išskyrė kelis gestus, kurie sufleruoja, kas iš tikrųjų dedasi V. Putino galvoje.

Į salę V. Putinas žengė įsitempęs, eidamas mosavo rankomis.

Anot psichologės, įprastai Rusijos prezidentas taip nesielgia.

„Taip jis norėjo parodyti savo galią ir atvirumą. Tai tebuvo spektaklis“, – mano specialistė.

Psichologė taip pat pastebėjo, kad V. Putinas rankomis į tribūną įsikibdavo kiekvieną kartą, kai prabildavo apie Rusijos ir šalies istorijos „didybę“.

Toks gestas liudija paprastą tiesą: jis norėjo pasirodyti esąs ryžtingas ir galingas. Be to, sakydamas kalbą jis nuolat raukė kaktą ir neatitraukė akių nuo lapo.

„Jis buvo labai prisirišęs prie teksto, žodis į žodį. Be to, beveik negestikuliavo, tik kartais trukteldavo kairį petį. Gal ir būtų norėjęs daugiau judėti, tačiau puikiai žinojo: santūri kūno kalba – valdžios ženklas“, – sako psichologė.

Skaitydamas kalbą, V. Putinas vis pakeldavo antakius – tai buvo bandymas pabrėžti vieną ar kitą teiginį. Ne kartą jis kilstelėjo tik vieną antakį.

„Tai reiškia, kad jis pats netikėjo tuo, ką sakė“, – konstatuoja specialistė.

Psichologė taip pat pastebi, kad, kalbėdamas apie valdžios pareigūnus, „dirbančius skaidriau“, ir apie atliktus patikrinimus, V. Putinas parodė ranka į šoną.

„Tai prieštaringas elgesys. Tai reiškia, kad iš tikrųjų V. Putinas netiki tokių patikrinimų, atliktų valdžios aparate, veiksmingumu“, – pareiškė psichologė.

Kreipimesi į šalies parlamentą Rusijos prezidentas pareiškė dėl Vakarų taikomų sankcijų nesirengiantis keisti agresyvios politikos Ukrainos atžvilgiu.

Rusija atspari tiek spaudimui, tiek demonstruojamai jėgai, todėl politikos Ukrainoje nekeis, gruodžio 4 dieną pareiškė Rusijos prezidentas.