Julio Pacheco Yepesui buvo 19 metų, kai 1975 metų rugpjūtį buvo suimtas Madride už tai, kad priklausė kairiųjų pogrindiniam judėjimui, kuris priešinosi režimui.

Jis buvo sulaikytas likus vos trims mėnesiams iki F. Franco, valdžiusio Ispaniją geležiniu kumščiu nuo 1936-1939 metais vykusio pilietinio karo pabaigos, mirties.

Pacheco Yepesas sakė, kad prieš įkalinimą už „terorizmą“ jis kelias dienas buvo kankinamas policijos būstinėje Madrido Puerta del Sol aikštėje.

Praėjus beveik penkiems dešimtmečiams, jis, dabar jau 67 metų sulaukęs pensininkas, padavė į teismą keturis įtariamus savo kankintojus, tarp kurių yra buvęs policijos komisaras Jose Manuelis Villarejo, neseniai išgarsėjęs dėl šnipinėjimo politikos ir verslo veikėjų atžvilgiu.

Ieškinys buvo pateiktas vasario mėnesį, o gegužę teisėja Ana Maria Iguacel nusprendė jį priimti, motyvuodama tuo, kad joje yra „galimų nusikaltimų žmoniškumui ir kankinimų“ įrodymų.

Atvykęs į Madrido teismą Pacheco Yepesas AFP sakė, kad „šiek tiek nervinasi“, nes teisėja turi jį apklausti apie tai, ką jam teko patirti.

Prie teismo susirinko apie 30 šalininkų, kurie laikė didelį transparantą su užrašu: „Franco aukos reikalauja teisingumo“.

Teisėja A. M. Iguacel taip pat pranešė, kad ketina iškviesti į apklausą įtariamus kankintojus ir paprašė dokumentų iš policijos ir Nacionalinio archyvo. Baigusi tyrimą ji turės nuspręsti, ar nutraukti bylą, ar perduoti ją teismui.

Kankintojai nestojo prieš teismą

Iki šiol Ispanijos teismai atmesdavo F. Franco eros aukų ieškinius, motyvuodami tuo, kad jiems taikomas 1977 metais, pereinant prie demokratijos, priimtas amnestijos įstatymas arba kad suėjo baudžiamųjų kaltinimų pateikimo senatis.

Jungtinės Tautos paragino Ispaniją atšaukti amnestijos įstatymą, kuris buvo priimtas praėjus dvejiems metams po F. Franco mirties ir neleidžia patraukti baudžiamojon atsakomybėn ne tik už pasipriešinimą režimui, bet ir už nusikaltimus, kuriuos įvykdė „valstybės tarnautojai ir viešosios tvarkos pareigūnai“, pavyzdžiui, policija.

Daugelis F. Franco laikų kankintojų mirė taip ir nestoję prieš teismą, pavyzdžiui, policininkas Juanas Antonio Gonzalezas Pacheco, kuris mirė 2020 metais. Jo pravardė buvo „Billy el Nino“ („Vaikis Bilis“) dėl įpročio mušant aukas aplink pirštą sukti pistoletą.

Viena iš ieškinį prieš jį pateikusių asmenų buvo 66 metų Rosa Maria Garcia Alcon, Pacheco Yepeso žmona, tačiau jos ieškinys buvo atmestas. Ji buvo suimta tuo pačiu metu kaip ir Pacheco Yepesas – 1975 metų rugpjūtį. Tuo metu ji buvo jo draugė.

Garcia Alcon penktadienį taip pat duos parodymus, tačiau kaip liudytoja. Pasak jos, vienas iš policijos naudotų kankinimo būdų buvo priversti jį stebėti, kaip jie ją skriaudžia.

Susidūrusios su teisinėmis kliūtimis Ispanijoje, nukentėjusiųjų grupės kreipėsi į Argentiną, kur 2010 metais magistrato teisėja Maria Servini, remdamasi „universalaus teisingumo“ principu, pradėjo tyrimą dėl genocido ir nusikaltimų žmoniškumui per Ispanijos pilietinį karą ir po jo prasidėjusią diktatūrą.

Vykdydama tyrimą, 2014 metais M. Servini išdavė 20 tarptautinių arešto orderių buvusiems F. Franco režimo pareigūnams, tarp jų ministrams, teisėjams ir policijos pareigūnams, tačiau Madridas atsisakė bendradarbiauti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją