Trečiadienio vakarą socialiniame tinkle X jis pranešė „kelioms dienoms“ atšaukęs viešus pasirodymus, kad pamąstytų, kaip elgtis toliau. P. Sanchezas taip pat sakė, kad yra persekiojamas dešiniųjų ir kraštutinių dešiniųjų.

„Turiu sustoti ir pamąstyti“, – sakoma socialistų politiko „laiške visuomenei“. P. Sanchezas parašė, kad jam reikia nuspręsti, „ar verta“ toliau eiti pareigas, nepaisant „purvo duobės“, kuria politiką pavertė dešinieji ir kraštutiniai dešinieji.

52 metų Ispanijos ministras pirmininkas sakė, kad sprendimą paskelbs pirmadienį.

Organizacija „Manos Limpias“ („Švarios rankos“) pateikė skundą Madrido teismui dėl P. Sanchezo žmonos Begona‘os Gomez korupcijos ir prekybos poveikiu. „Manos Limpias“ yra privati grupė, daugelį metų Ispanijoje propaguojanti dešiniųjų tikslus. Ji kaltina 49 metų B. Gomez pasinaudojus savo, kaip ministro pirmininko žmonos, padėtimi verslo tikslais. Daugiau informacijos teismas nepateikė, tik nurodė, kad tyrimui „galioja slaptumo tvarka“.

P. Sanchezas ir B. Gomez turi dvi dukteris. Ministro pirmininko žmona neužima jokių valstybinių pareigų. Ji yra rinkodaros ekspertė, dirbusi bankuose ir nevyriausybinėse organizacijose.

Opozicinė konservatorių Liaudies partija (PP) netiki, kad ministras pirmininkas atsistatydins. PP politikas ir Senato vicepirmininkas Javieras Maroto sakė, jog tai „naujas spektaklis“, kurį rengia P. Sanchezas, jis kaltino ministrą pirmininką bet kokia kaina siekiant išlikti valdžioje.

P. Sanchezo Socialistų partija (PSOE) suskubo pareikšti solidarumą.

Nuo 2018 m. pareigas einantis P. Sanchezas savo laiške teigė, kad skundas pagrįstas „neegzistuojančiais“ faktais ir yra „ultrakonservatyvios“ žiniasklaidos vadovaujamos ir konservatorių bei kraštutinių dešiniųjų remiamos „priekabiavimo“ prie jo žmonos kampanijos dalis.

„Nesu naivus. Žinau, kad jie pareiškė kaltinimus Begonai ne todėl, kad ji padarė ką nors neteisėta, nes jie puikiai žino, jog tai netiesa, o dėl to, kad ji yra mano žmona“, – pridūrė jis.

P. Sanchezas, pirmasis laisvai angliškai kalbantis Ispanijos premjeras, ėmėsi vykdyti kairuoliškas reformas ir įtraukė į vyriausybę daug moterų. Jo partijai itin prastai pasirodžius per vietos ir regioninius rinkimus 2023 m., jis buvo laikomas politiniu lavonu, tačiau visiems netikėtai paskelbė pirmalaikius visuotinius rinkimus.

Per liepą surengtus visuotinius rinkimus jo socialistai buvo antri, juos aplenkė centro dešiniųjų Liaudies partija, tačiau P. Sanchezas subūrė daugumą parlamente, užsitikrinęs kraštutinių kairiųjų partijos „Sumar“ ir mažesnių regioninių partijų, įskaitant Katalonijos separatistus, paramą. Mainais į ją dvi pagrindinės Katalonijos separatistų partijos pareikalavo prieštaringai vertinamos amnestijos šimtams žmonių, kuriems gresia teisminis procesas dėl jų vaidmens 2017 m . nesėkmingai siekiant šio šiaurės rytinio regiono nepriklausomybės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją