Greitosios pagalbos tarnybos nurodė, kad 29 žmonės buvo sužeisti įsiplieskus neramumams per demonstraciją netoli parlamento rūmų Madrido centre, kur protestuotojai reikalavo, kad atsistatydintų vyriausybė ir įstatymų leidėjai.

Ši demonstracija buvo surengta tuo metu, kai Ispanija paskelbė naujausius oficialius duomenis, rodančius, jog nedarbo lygis šalyje perkopė 27 proc. ribą ir kad darbo neturi 6,2 mln. žmonių.

Apie tūkstantis demonstrantų susirinko prie policijos užtvarų aplink žemuosius parlamento rūmus, skanduodami "Jie mums neatstovauja!" ir "Mes nebijom!"

Kai kurie laikė plakatus su užrašu "6,2 mln. priežasčių".

Grupė protestuotojų apmėtė buteliais policijos rikiuotę ir sprogdino pirotechnikos užtaisus. Dėl to šalmais ir skydais prisidengę riaušių policininkai persekiojo smurtautojus aplinkinėse gatvėse, o kai kuriuos mušė guminėmis lazdomis.

Policija sakė naujienų agentūrai AFP, kad buvo suimta 15 žmonių, įskaitant vieną nepilnametį, turėjusį savo kuprinėje petardą, rūgšties ir akmenų, o jo mobiliajame telefone rasta instrukcijų, kaip pasigaminti padegamųjų bombų.

Greitosios pagalbos tarnyba pranešė, kad 29 žmonės, tarp jų 13 policininkų, buvo lengvai sužeisti.

Prieš prasidedant demonstracijai policija nurodė suėmusi keturis anarchistų grupuočių narius, įtariamus planavus padegti vieno banko pastatą, taip pat 11 žmonių, kurie trukdė patekti į vieną universitetą.

Ispanijos miestuose pastaruosius dvejus metus dažnai vykdavo masiniai protestai, kurių ypač pagausėjo, kai 2011-ųjų gruodį į valdžią atėjo konservatyvi vyriausybė.

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy prižiūrėjo šalies bankų finansinio gelbėjimo programą, taip pat vadovavo dideliems biudžeto išlaidų apkarpymams ir darbo rinkos reformoms.

Pasak jo, šios priemonės reikalingos siekiant sutvarkyti viešuosius finansus ir sustiprinti ekonomiką, kad Ispanija galėtų sutaupyti 150 mlrd. eurų (517,9 mlrd. litų) iki ateinančių metų.

Tačiau protestuotojai teigia, kad tų karpymų našta nesąžiningai užkraunama neturtingiesiems, ir skundžiasi, kad politinė sistema krypsta jų nenaudai.

"Protestuojame, mėgindami susigrąžinti demokratiją, kuri buvo iš mūsų pavogta", - sakė 31 metų demonstrantas Manuelis, nenorėjęs atskleisti savo pavardės.

Internetu organizuota kampanija ragino protestuotojus "užimti Kongresą" - žemuosius parlamento rūmus Madrido centre.

Policija pasiuntė į gatves 1 400 pareigūnų, nurodžiusi, kad gali radikalų grupuotės gali mėginti kurstyti neramumus.

Masinės demonstracijos Ispanijoje prasidėjo 2011-ųjų gegužę, susikūrus "Pasipiktinusiųjų" judėjimui, kurio protestai buvo daugiausiai taikūs.

"Pasipiktinusiųjų" nariai atsiribojo nuo ketvirtadienį surengtos demonstracijos.