Suskaičiavus 99,9 proc. balsų, PP turės 47 vietomis daugiau nei praeitą kadenciją.

Ministro pirmininko Pedro Sánchezo Socialistų darbininkų partija (PSOE) liko antra su 122 mandatais, t. y. dviem daugiau nei anksčiau.

Toks rezultatas reiškia, kad PP nepavyko iškovoti absoliučios daugumos – 176 mandatų, todėl, norėdamas suformuoti vyriausybę, A. N. Feijóo turės sudaryti koaliciją su dešiniąja populistine „Vox“ partija.

„Vox“ užėmė trečią vietą, surinkusi 12,4 proc. balsų, t. y. 33 vietas. Jie šiek tiek aplenkė kairiąją partiją „Sumar“, kuriai atiteko 31 mandatas.

Nors Santjago Abascalio vadovaujama Ispanijos dešinioji partija gaus gerokai mažiau vietų nei per 2019 metų visuotinius rinkimus, kai gavo 52, tikėtina, kad šį kartą ji įgis daug didesnę įtaką.

Jei PP ir „Vox“ nepavyks sudaryti koalicijos, konservatoriams teks pasikliauti mažesnių partijų parama parlamente (Congreso de los Diputados).

Tikėtina, kad Ispanijos laukia kelias savaites truksiančios derybos dėl koalicijos, kurios gali baigtis net vadinamuoju „bloqueo“ – politine aklaviete, kuri buvo atsitikusi jau anksčiau – po 2015 ir 2019 metų rinkimų. Abu kartus rinkėjams teko balsuoti dar kartą, kad būtų išeita iš aklavietės.

„Vox“ galima prilyginti kraštutinių dešiniųjų partijoms Vengrijoje ir Lenkijoje, kurios abejoja teisės viršenybės ir Europos Sąjungos principais. „Vox“ norėtų atsisakyti kairiųjų iniciatyvų tokiose srityse kaip socialiniai reikalai, mažumų apsauga bei aplinkosauga, yra linkusi susidoroti su separatistais.

Skirtingai nei kitos dešiniosios partijos Europoje, „Vox“ nėra Ispanijos politikos pakraštyje. Kai kuriuose regionuose PP ir „Vox“ jau valdo kartu.

PP ir PSOE „didžioji koalicija“ Ispanijoje labai mažai tikėtina. P. Sánchezas net netoleruotų PP mažumos vyriausybės, todėl esą nepalieka A. N. Feijóo „kito pasirinkimo“, kaip tik derėtis su „Vox“, kelis kartus pabrėžė konservatorių lyderis.

Sekmadienį taip pat buvo renkama dalis Senato, nors šie rinkimai nėra tokie svarbūs, kadangi Ispanijos aukštieji parlamento rūmai nevaidina vaidmens sudarant vyriausybę.

Gegužės 28 dieną vykusiuose regioniniuose ir vietos valdžios rinkimuose premjero PSOE ir labiau į kairę pasislinkusios partijos patyrė netikėtų pralaimėjimų. Todėl P. Sánchezas paankstino metų pabaigoje planuotus parlamento rinkimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją