Vietos rinkimai yra išbandymas P. Sanchezui ir jo Socialistų partijai, koalicijoje su kraštutinių kairiųjų partija „Podemos“ valdančiai šalį, kurios ekonomika pagal didumą yra ketvirta euro zonoje.

Renkami merai 8 131 savivaldybėje, taip pat regionų lyderiai ir asamblėjos 12-oje iš 17-os Ispanijos regionų, šiuo metu dešimtyje šių regionų vadovauja socialistai.

Balsavimas prasidėjo 9 val. vietos laiku (10 val. Lietuvos laiku), per savivaldybių rinkimus balsuoti gali 35,5 mln., o regionuose - 18,3 mln. žmonių. Rinkimų apylinkės uždaromos 20 val. (21 val. Lietuvos laiku). Pirminiai rezultatai bus paskelbti po dviejų valandų.

Pasak apžvalgininkų, jei kairieji pranoktų lūkesčius ir sugebėtų išlaikyti daugumos regionų kontrolę, tai reikštų labai įtemptus visuotinius rinkimus gruodį ir neblogas kairiųjų galimybes išlikti valdžioje. Tačiau jei pasitvirtins apklausos, rodančios numatomą posūkį į dešinę, sėkmė regioniniu lygmeniu suteiks opozicijos lyderiui Alberto Nunezui Feijoo, dešiniosios Liaudies partijos vadovui, „pagreitį“, kurio jam reikia laimėti rinkimus metų pabaigoje.

Per sekmadienio balsavimą nuo 2018 m. pareigas einantis P. Sanchezas yra itin nepalankioje padėtyje. Rinkėjai pavargę nuo kairiųjų vyriausybės valdymo, kai infliacija sparčiai didėja, nors yra mažesnė nei kitose Europos Sąjungos šalyse, dėl jos menksta perkamoji galia.

A. N. Feijoo dėjo daug pastangų, kad paverstų rinkimus nacionaliniu referendumu dėl P. Sanchezo. Jis pasmerkė ministrą pirmininką ne tik pataikaujant kraštutiniams kairiesiems, bet ir baskų bei katalonų separatistinėms partijoms, kurių parama parlamente remiasi P. Sanchezo mažumos vyriausybė.

„Atėjau prašyti Ispanijos, norinčios nuversti „sančizmą“, paramos šį sekmadienį“, – penktadienio vakarą baigdamas kampaniją sakė A. N. Feijoo, pavartojęs menkinantį P. Sanchezo politikos apibūdinimą.

Savo paties baigiamojoje kalboje P. Sanchezas daugiausia dėmesio skyrė jo vyriausybės laimėjimams skatinant ekonomiką, kovojant su sausra ir tvarkant Ispanijos vandens išteklius. „Socialdemokratinė politika Ispanijai tinka daug labiau nei neoliberali politika, nes mes daug geriau valdome ekonomiką“, – teigė P. Sanchezas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją