Nuo 1936–1939 metų pilietinio karo pabaigos iki savo mirties 1975 metais F. Franco valdė Ispaniją geležiniu kumščiu, ir tai buvo viena ilgiausiai gyvavusių diktatūrų Europoje.

Vidaus reikalų ministras Fernando Grande-Marlaska nurodė policijos pajėgoms atlikti šį veiksmą pagal naują įstatymą, kuriame daugiausia dėmesio skiriama istorinei lyderio įtakai, sakoma penktadienį paskelbtame Vidaus reikalų ministerijos pranešime.

Demokratinės atminties įstatymu siekiama įveikti 1939–1975 metų F. Franko diktatūros ir prieš tai trejus metus trukusio pilietinio karo palikimą, įskaitant priemones, skirtas pagerbti tuos, kurie patyrė persekiojimą ar smurtą jam valdant.

Jame raginama atimti apdovanojimus iš policijos pareigūnų, dalyvavusių „įvykiuose, nesuderinamuose su demokratinėmis vertybėmis ir pagarbos žmogaus teisėms principais“, teigiama ministerijos pranešime.

Apdovanoti policijos pareigūnai galėjo gauti didesnes pensijas.

Pareiškime nenurodoma, kokiam skaičiui pareigūnų bus panaikinti medaliai ar kiti apdovanojimai dėl spalio mėnesį įsigaliojusio įstatymo.

Pranešama, kad vienas jų yra ir Juanas Antonio Gonzalezas Pacheco, liūdnai pagarsėjęs buvęs Madrido policijos inspektorius, miręs 2020 metais nuo COVID-19.

Jis kaltinamas kalinių kankinimu F. Franco valdymo laikotarpiu.

Prieš priimant galutinį sprendimą, pareigūnams, kuriems ši priemonė taikoma, bus suteikta galimybė pateikti „gynybinius argumentus“, sakoma pareiškime.

Nuo pat atėjimo į valdžią 2018 metais premjeras Pedro Sanchezas svarbiausiu savo prioritetu laiko žuvusiųjų, nukentėjusių nuo smurto ar represijų per karą ir po jo sekusius diktatūros dešimtmečius, pagerbimą.

2019 metais jis liepė perkelti F. Franco palaikus iš didžiulio didingo mauzoliejaus netoli Madrido į atskirą šeimos kapą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją