Tačiau analitikai įžvelgia ženklus, kad teroristinės grupuotės propagandos mašina patiria krizę.

Propagandiniame klipe, kuris vadinasi „Fight them, Allah will punish them by your hands“ („Kovokite su jais, Alachas nubaus juos jūsų rankomis“), ekstremistai ragina „žudyti (bedievius ir kitatikius) kur tik juos pamačius“.

Rodomi Paryžiaus ir Briuselio bei Rugsėjo 11-osios išpuolių vaizdai, o balsas už kadro sako, kad tai įspėjimas tautoms, kurios kovoja su vadinamąja „Islamo valstybe“.

„Vakar buvo Paryžius, šiandien – Briuselis, ir tik vienas Alachas težino, kas bus rytoj, – angliškai sako balsas už kadro. – Tai gali būti Londonas, Berlynas ar Roma.“

Propagandinį filmą pirmadienį paskelbė grupė, pasivadinusi „Al Wa’ad Media Production“, kuri teigia, kad jos aktyvistai Rakoje palaiko ISIS.

„Islamo valstybės“ ekstremistai, kurie prisiėmė atsakomybę už praeitą mėnesį Briuselyje įvykdytus išpuolius, nusinešusius daugiau nei 30 žmonių gyvybes, grasina sukelti daugiau tokių „juodų dienų“ Europoje.

Džihadizmo ekspertas iš Prancūzijos Gilles Kepelis leidiniui „The Independent“ pasakė, kad ISIS propagandinės žinutės tampa padrikos.

„Grupuotės komunikacija akivaizdžiai atsidūrė krizėje, – sako jis. – Išpuoliai vykdomi daugiakultūriuose miestuose, kuriuose gyvena daug musulmonų, būtent kuriuos jie ir stengiasi užverbuoti. Bet pastarieji ISIS veiksmai tikrai nepadeda pasiekti šio tikslo. Toli gražu.“

Terorizmo tyrimų ekspertai sako, kad pastarieji išpuoliai Briuselyje parodo, jog grupuotė tiesiog pratrūko, nes patyrė daug karinių pralaimėjimų savo teritorijose ir per oro išpuolius neteko vyriausiųjų vadų.

Raštelis, kurį, manoma parašė vienas iš Briuselio sprogdintojų, Brahimas el-Bakraoui, atskleidžia paniką ir neorganizuotumą: jis rašo, kad yra priverstas veikti paskubomis, nes jaučia, kaip jam ant kulnų lipa saugumo pajėgos.

Išpuoliai Briuselyje buvo įvykdyti praėjus kelioms dienoms po to, kai buvo sėkmingai atlikta didelio masto žvalgybos operacija ir sulaikytas išgyvenęs Paryžiaus sprogdinimų vykdytojas Salahas Abdeslamas.