Vėlai trečiadienį paskelbtame pareiškime sakoma, kad IS operatyvininkai „šaudydami iš automatų“ nušovė ar sužeidė 60 darbuotojų.

Pasak liudininkų, užpuolikai ieškojo etninių hazarų, kurie daugumoje Afganistano regionų yra šiitai. Afganistano gyventojų daugumą sudaro musulmonai sunitai.

Tačiau Šiaurės Afganistane daug hazarų yra sunitai. Neaišku, ar IS užpuolikai žinojo, kad „HALO Trust“ dirbę hazarai buvo sunitai.

Liudininkų teigimu, užpuolikai taip pat norėjo sužinoti, ar tarp darbuotojų yra talibų.

Minimas IS padalinys yra paskelbęs karą šalies šiitams, kurių daugumą sudaro etniniai hazarai. IS taip pat yra paskelbusi karą Talibanui ir įnirtingai kovoja su juo Afganistano rytuose.

Ataka įvykdyta antradienį maždaug 22 val. (20 val. 30 min. Lietuvos laiku), kai dešimtys išminuotojų ilsėjosi HALO komplekse po darbo dienos netoliese esančiuose minų laukuose, maždaug 260 km į šiaurę nuo sostinės Kabulo.

Tarp žuvusiųjų yra trys hazarai. Neaišku, ar tarp aukų yra talibų.

Užpultoje stovykloje buvo maždaug 110 vyrų iš vietos bendruomenių Afganistano šiaurėje, nurodė HALO.

Vyriausybė dėl išpuolio kaltino Talibaną, bet jis iš karto paneigė bet kokias sąsajas su šiuo įvykiu.

Jungtinių Tautų Humanitarinių reikalų koordinavimo biuras (OCHA) pasmerkė ataką ir pareiškime nurodė, kad „pagalbos darbuotojus ir humanitarines organizacijas gina tarptautinė humanitarinė teisė”.

„HALO Trust“, viena iš kelių Afganistane minas šalinančių organizacijų, buvo įkurta 1988 metais darbui būtent Afganistane, dėl minų, likusių po beveik 10 metų trukusios sovietų okupacijos. Ši organizacija buvo svarbi britų princesei Dianai.

„HALO Trust“ interneto svetainėje sakoma, kad organizacijai dirba daugiau kaip 2,6 tūkst. afganistaniečių ir kad sausumos minos jau pašalintos iš kone 80 proc. šalyje užregistruotų minų ir mūšio laukų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)