Paskelbus, kad grožio konkursas vyks daugiausia musulmonų gyvenamoje Indonezijoje, kietosios linijos šalininkai ėmė telkti jėgas protestams, o islamo dvasininkai ir netgi vienas vyriausybės ministras nepagailėjo kritikos šiam renginiui.

Po šią savaitę sostinėje Džakartoje įvykusio protesto trečiadienį kituose dviejuose pagrindinės Javos salos miestuose – Surabajoje ir Bandunge – į gatves išėjo daugiau nei 600 demonstrantų.

„Mis Pasaulis“ – nedorovingas renginys. Jeigu jis įvyks, mus visus nubaus Dievas“, - iš minios Bandunge šaukė vienas protestuotojas. Į tai maždaug trys šimtai demonstrantų atsakė giesmėmis „Dievas yra didis“. Jie nešė plakatus su užrašu „Neterškite Indonezijos su „Mis Pasaulis“ renginiu“.

Surabajoje į gatves išėjo apie 350 musulmonų.

MNS žiniasklaidos grupės, kuri transliuos šį grožio konkursą, vadovas Hary Tanoesoedibjo puolė ginti šio renginio. „Galiu užtikrinti, kad šiame renginyje nėra nieko, kad prieštarautų jūsų kultūrai“, sakė jis Balio saloje, kur sekmadienį prasidės konkursas, susirinkusiems žurnalistams.

Vietos organizacinio komiteto atstovas Budi Rustanto su žurnalistais susitiko Džakartoje. „Nėra bandoma išnaudoti konkurso dalyvių, ar tai būtų bikinių vilkėjimas, persirengimas ar kūno apimčių matavimas“, - sakė jis.

Bikinių nebus

Organizatoriai jau sutiko šių metų konkurse apsieiti be garsiojo merginų pasirodymo vien su bikiniais, vietoj to jos vilkės kiek konservatyvesnius sarongus, tačiau šis žingsnis aršiųjų islamistų nei kiek nenuramino.

Į Indoneziją dalyvauti konkurse jau atvyko daugiau kaip 120 merginų. Konkurso finalas bus surengtas rugsėjo 28 dieną.

Nors daugiau nei 240 milijonus gyventojų turinčioje Indonezijoje dauguma išpažįsta nuosaikųjį islamą, kraštutiniai islamistai sėkmingai sutrukdė įvykti jau ne vienam renginiui. Štai pernai metais populiariosios muzikos sensacija Lady Gaga staiga atšaukė koncertą, kai islamistai pagrasino paversti pelenais koncerto vietą bei užsipuolė atlikėją dėl to, kad ši vilki „vien liemenėlę ir kelnaites“.

2012 m. „Mis Pasaulis“ renginys: