Per naktį pailsėję protestantai (kai kurie išsimiegojo netgi cerkvėje) rytą rinkosi prie svarbiausių valdžios institucijų. Kol kas milicija neleidžia pulti parlamento, demonstrantai jau užblokavo visus įėjimus į Ukrainos Vyriausybės pastatą. Prie pagrindinio įėjimo kelią blokuoja į eilę išsirikiavę teisėtvarkos pareigūnai.

Opozicinės partijos „Udar“ lyderis Vitalijus Kličko antradienį pavadino lemiama diena. Tačiau, ar iš tiesų šiandien pavyks nuversti vyriausybę, dar neaišku. Kalbama, kad prezidentas V. Janukovyčius pasiryžęs tą padaryti, tačiau Ukrainos valdžia jau įrodė, kad gali persigalvoti ir paskutinę minutę.

Opozicijai gera žinia galėtų būti tai, kad per pastarąsias dvi dienas mažiausiai penki Rados nariai paliko Regionų partiją. O galbūt atsiras ir daugiau, kurie norės paaukoti vyriausybę, kad žmonės nurimtų.

Skelbiama, kad opozicinės partijos jau pradėjo derybas dėl laikinosios vyriausybės. Tuo metu išvakarėse į Ukrainos sostinę atvyko tūkstantis karių, kurie dislokuoti prie vyriausybinių pastatų.

Opozicija šįryt ragino žmones eiti protestuoti ir prie vyriausybės ir prie Aukščiausiosios Rados.

Šiuo metu esate Ukrainoje? Informuokite DELFI skaitytojus ir pasidalinkite įspūdžiais, nuotraukomis ir mintimis apie tai, kas vyksta šalyje! Laukiame Jūsų laiškų el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Ukraina“.

Susirinko tūkstančiai protestuotojų

Prie Ukrainos parlamento sostinėje Kijeve antradienį susirinko tūkstančiai protestuotojų – įstatymų leidėjams rengiantis svarstyti nepasitikėjimo pareiškimą vyriausybei dėl sutarties su Europos Sąjunga (ES) atsisakymo.

Opozicija ragina pareikšti nepasitikėjimą premjero Mykolos Azarovo vyriausybe, tęsiantis masiniams protestams dėl atsisakymo pasirašyti tą istorinę sutartį. Protestai yra didžiausi nuo 2004 metų provakarietiškos Oranžinės revoliucijos.

Tačiau neaišku, ar opozicijai pavyks suburti pakankamą paramą nepasitikėjimo vyriausybe pareiškimui.

Opozicijos lyderiai, tarp jų – buvęs pasaulio bokso čempionas Vitalijus Klyčko, pateikė rezoliucijos projektą, kuriame sakoma, kad vyriausybė išdavė Ukrainos liaudį dėl Rusijos spaudimo atsisakydama planų pasirašyti Asociacijos sutartį su ES.

Savaitgalį masiniai protestai išprovokavo susirėmimus su policija, kuri panaudojo ašarines dujas ir garsinius užtaisus, tačiau pirmadienį situacija buvo ramesnė.

Maždaug 1 tūkst. protestuotojų antradienio naktį praleido miesto Nepriklausomybės aikštėje.

Opozicijai reikia surinkti 226 balsus 450 vietų Aukščiausiojoje Radoje, kad būtų pareikštas nepasitikėjimas vyriausybe.

Mykola Tomenka, kalinamos opozicijos lyderės Julijos Tymošenko partijos deputatas, pirmadienį sakė, kad opozicija gali surinkti tik 215 balsų parlamente, kuriame dominuoja prezidento Viktoro Janukovyčiaus Regionų partija.

Opozicijos lyderis Arsenijus Jaceniukas pirmadienį vakare per mitingą sakė: „Pirma balsuojame už rezoliucijos projektą dėl vyriausybės atleidimo, tada balsuojame už Tymošenko ir trijų aktyvistų Nepriklausomybės aikštėje, kurie buvo nelegaliai areštuoti, paleidimą“.