„Idlibo provincijoje panaudosime jėgą prieš tuos, kurie nepaklūsta paliauboms, taip pat ir radikalus, – gynybos ministrą Hulusį Akarą citavo valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“. – Imsimės bet kokių priemonių“.

Idlibe – paskutinėje didesnėje Sirijos sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje – veikia daug įvairių sukilėlių grupuočių, įskaitant džihadistų grupuotę „Hayat Tahrir al-Sham“, kuriai vadovauja buvusios „Al-Qaeda“ atšakos nariai.

Nuo gruodžio mėnesio Sirijos prezidento Basharo al-Assado pajėgos sustiprino puolimą regione. Remiantis stebėsenos organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ duomenimis, per režimo antskrydžius žuvo 380 civilių.

Recepas Tayyipas Erdoganas

Per vyriausybės pajėgų apšaudymą Idlibo provincijoje žuvus 14 Turkijos karių, tarp Damasko ir Ankaros tvyranti įtampa dar labiau išaugo. Padidėjo įtampa ir tarp Turkijos bei Basharo al-Assado sąjungininkės Rusijos.

Trečiadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas apkaltino Maskvą, esą ši Idlibe vykdo „žudynes“, ir pagrasino smogti režimo pajėgoms visoje Sirijoje, jei Turkijos kariškiams būtų padaryta nors menkiausia žala.

Atsakydama į pastarąjį komentarą, Rusija Ankarą apkaltino nevykdant 2018 m. susitarime įtvirtintų principų. Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Turkija yra prisiėmusi atsakomybę dėl teroristų grupuočių Idlibo provincijoje neutralizavimo.

Dvišaliu susitarimu buvo reikalaujama, kad iš demilitarizuotos zonos Idlibo regione savo pajėgas patrauktų visos radikalios grupuotės. Turkija remdamasi susitarimu šioje provincijoje įsteigė 12 stebėjimo punktų. Pasak Turkijos pareigūnų, trys iš šių punktų buvo apsupti Sirijos režimo pajėgų.
Dabar R. T. Erdoganas pareikalavo, kad režimas patrauktų savo pajėgas nuo Turkijos karinių objektų, tai Damaskas turi padaryti iki mėnesio galo.

Pastarosiomis dienomis kariams stebėjimo punktuose paremti Turkija į provinciją pasiuntė pastiprinimą – ir pajėgų, ir ginklų. Gynybos ministras H. Akaras teigė: „Siunčiame papildomus dalinius užtikrinti paliaubų laikymąsi ir paversti jas ilgalaikėmis. Kontroliuosime šį lauką“.