Abu kaltinamieji, 30 ir 27 metų, priversti stovėti priešais šimto žmonių minią, kai per garsiakalbius, pritvirtintus prie furgonų, skelbiami jiems pateikti kaltinimai.

Vyrai kaltinami „rimta nusikalstama veika“ – žiūrėjo amerikietišką filmą (jo pavadinimas neskelbiamas), įkėlė jį į USB raktą ir nukopijavo į DVD įrašymo įrenginį.

Šiaurės Korėjos teisėjas ar pareigūnas teigia, kad vienas kaltinamasis yra „asmuo, įsitraukęs į korumpuotą kapitalizmo ideologiją“, ir sako miniai, kad šios nusikalstamos veikos buvo „atskleistos agentų Pietų Korėjoje, kuriuos valdo mūsų šalis“.

Per visą vaizdo įrašą, kurį stebėtojas nufilmavo slapta, nė vienam iš kaltinamųjų nesuteikiama galimybė kalbėti, abiem jiems skiriama kalėjimo neįvardintoje pataisos darbų kolonijoje bausmė.

Tiksli bausmės trukmė yra apie devynis mėnesius, nors ekspertų teigimu įprastai čia praleidžiama nuo metų iki dvejų.

Šis įrašas pasirodė po to, kai kurį laiką regione tvyro padidėjusi įtampa. Šiaurės Korėja grasino imtis karinių veiksmų prieš Pietų Korėją. Paliaubos po tris dienas trukusių derybų pasiektos rugpjūčio 24 dieną.

„Perauklėjimo“ darbo stovyklos

Pasak „Amnesty International“, šimtai tūkstančių šiaurės korėjiečių už politinius nusikaltimus uždaromi į lagerius, kur egzekucijos, prievartavimai ir priverstiniai abortai yra įprastas dalykas.

Tačiau eiliniai nusikaltėliai siunčiami į darbo stovyklas „perauklėjimui“, kaip tai vadina režimas, kur ilgos rankų darbo valandos, stipriai normuotas maistas, priverstinės ideologijos pamokos ir miego trūkumas yra kasdienybė.

Vaizdo įraše teisėjas sako, kad abu vyrai dirbs Čondžino šiluminėje elektrinėje Hamgjongo provincijoje, esančioje šalies šiaurės rytuose. Šis teismas pavaldus Čondžino Ranamo rajono „Liaudies teismo teisėjui“.

Vaizdo įrašas, nufilmuotas 2013 metų rugsėjį, patvirtina, kad amerikietiškų filmų gavimas ir žiūrėjimas yra vertinamas kaip rimtas nusikaltimas prieš Šiaurės Korėjos valstybę, nepaisant to fakto, kad ši praktika plačiai paplitusi.

Netgi Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) tėvas Kim Jong Ilas (Kim Čen Iras) buvo pagarsėjęs kinomanas, o jo mėgstamiausia aktorė buvo Elizabeth Taylor.

Jau daugelį metų per sieną kontrabanda gabenamos Pietų Korėjos muilo operos ir Holivudo filmai, leidžiantys šiaurės korėjiečiams žvilgtelėti į Vakarų kultūrą.

Jie taip pat tampa iššūkiu režimo propagandai, kurios prasme Šiaurės Korėja yra pažangiausia pasaulyje, nepaisant nuolatinio maisto trūkumo ir šlubuojančios ekonomikos.

Tačiau nuo atėjimo į valdžią Kim Jong Unas įsteigė 114 stebėjimo komandų, kurios turi imtis griežtų veiksmų prieš užsienio žiniasklaidą, ypač Pietų Korėjos, nes muilo operos ir dramos prieštarauja jo skelbiamai žiniai, kad Šiaurės Korėja gerokai pralenkia skurstančią Pietų Korėją.

2014 metų spalį buvo pranešta, kad už muilo operų žiūrėjimą mirties bausmė įvykdyta pusšimčiui žmonių.