Oficialus Šiaurės Korėjos laikraštis paneigė faktą, kad režimo lyderiai sugeba mistinėmis galiomis paveikti laiką ir erdvę, taip padarydamas galą ilgalaikei Kim Jong Uno, o prieš tai jo tėvo Kim Jong Ilo idealizavimo tradicijai.

Kad uždarasis režimas nustojo kurti mitus apie šalies lyderius, rodo laikraštyje „Rodong Sinmun“ praėjusią savaitę pasirodęs pranešimas, paneigiantis faktą, esą Kim Jong Uno šeimos nariai – puikūs „chukjibeop“ meistrai. („Chukjibeop“ yra korėjietiškas terminas, vartojamas, kai kalbama apie hipotetinį gebėjimą sutraukti laiką ir erdvę bei žaibiškai įveikti didžiulius atstumus.)

Būtent „chukjibeop“ metodo įvaldymu pagrįstas vienas iš mitų, pasakojamų norint suteikti Šiaurės Korėjos lyderiams dieviškų galių.

„Kalbant paprastai ir tiesiogiai, žmogus negali staiga išnykti ir atsirasti sulankstydamas erdvę“, – rašoma Šiaurės Korėjos valdančiajai partijai palankiame laikraštyje.

Kaip gegužės 21 d. nurodė vienas Pietų Korėjos susivienijimo ministerijos atstovas, dabartinis režimo pasukimas demistifikacijos keliu – dėmesio verta tendencija.

„Atrodo, kad norima akcentuoti patriotizmo ir meilės liaudžiai svarbą, o ne užsiiminėti lyderių mistifikavimu“, – sakė politikas Pietų Korėjos naujienų agentūrai „Yonhap“.

Kadangi Kim Jong Unui nepavyko pasiekti jokio susitarimo per pernai Hanojuje įvykusį antrą jo ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimą, jis nutarė, kad verta pademonstruoti savo žmogiškąją pusę – paraginti Šiaurės Korėjos piliečius į lyderių sudievinimą žvelgti nuosaikiau.

„Revoliucingos lyderių veiklos ir išvaizdos mistifikavimas gali virsti tiesos slėpimu“, – pernai kovą, sužlugus deryboms su JAV, cituodama Kim Jong Uno pasakytus žodžius rašė valstybinė spauda.

„Absoliutus lojalumas rasis tada, kai žmones ims žavėti lyderių žmogiškos, bičiuliškos savybės“, – kalbėjo tada Kim Jong Unas.

Kiek anksčiau šį mėnesį Kim Jong Unas pasirodė visuomenei po 20 dienų trukusios nežinios, kai sklandė kalbos apie jo mirtį.