Valstybinėje žiniasklaidoje jis imtas masiškai vadinti šiuo titulu, rašo telegraph.co.uk. Pvz., neseniai dienraštyje „Rodong Sinmun“ pirmame puslapyje buvo išspausdinta didelė jo nuotrauka su užrašu „Brangusis lyderis Kim Jong Unas“.

Kim Jong Uno pakėlimas iki tėvo Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro), mirusio 2011 m. gruodį, statuso veikiausiai pabrėžia jo valdžią šiuo metu, kai aukščiausiuose valdžios sluoksniuose ėmė ryškėti nesutarimai.

Pietų Korėjos žvalgyba praneša, kad tęsiasi masiniai valymai, pasiekę net Kim Jong Uno dėdę Jang Song Thaeką.

O naujausia auka tapo lyderio dėdės sąjungininkė Ri Su Yong, kuri, pranešama, buvo padėjusi į Šveicarijos bankus 4 mlrd. Kim Jong Ilo dolerių, kai jis devintą dešimtmetį buvo ambasadorius Berne.

Šaltinių teigimu, Ri Su Yong, kuri grįžo į Pchenjaną 2010 m. ir gavo užduotį pritraukti užsienio investicijų, sulaukė mirties bausmės po nesutarimų su Kim Jong Unu dėl to, ką daryti su lėšomis užsienio bankuose.

Yra pranešimų, kad su Jang Song Thaek susiję aukšti valdžios pareigūnai pabėgo iš šalies, o vienas finansininkas netgi išsivežė dokumentus apie branduolinę Šiaurės Korėjo programą.

Taip pat pranešama, kad bijodamas nukentėti, slapstosi netgi Kim Jong Namas.

Ilgai manyta, kad valdžią po Kim Jong Ilo perims vyresnysis jo sūnus Kim Jong Namas, bet 2001 m. jį sulaikė Tokijuje su moterimi ir mergaite, keliaujantį su netikru Dominikos respublikos pasu. Jis pasiteisino norėjęs nuvykti į Disneilendą.

Po incidento žlugo Kim Jong Namo perspektyvos tapti Šiaurės Korėjos lyderiu. Nuo to laiko jis gyveno Singapūre ir Pekine. Sklando gandai, kad jį saugo Kinijos valdžia tam atvejui, jei dėl kokios krizės Šiaurės Korėja liktų be vadovo.

Kim Jong Namas kritiškai vertina netikro brolio vadovavimą, bet ateityje pasitaikius progai, su Pekino parama veikiausiai eitų į valdžią.

Šiaurės Korėjoje vėl sustiprėjo nerimas, kad nestabili padėtis šalyje gali dar pagilėti. Ketvirtadienį Tokijuje Japonijos gynybos ministras Itsunori Onodera pareiškė, kad įvykiai Pchenjane primena Kinijos kultūrinę revoliuciją.

„Ateityje Šiaurės Korėja gali tapti dar radikalesnė. Štai ko aš bijau“, – sakė jis.