„Kad [galėtume] veiksmingai reaguoti į išorės jėgų kišimąsi, į menką grupelę separatistų, pasisakančių už Taivano nepriklausomybę, ir į jų separatistinius veiksmus, nepažadame nepanaudoti jėgos“, – sakė Zhu Fenglian.

Ji pridūrė, kad Liaudies išvadavimo armijos pratybos Taivano sąsiaurio rajone yra rimtas įspėjimas išorės jėgoms nebesikišti, o separatistams – nutraukti provokacijas.

Praėjusią savaitę Taivano valdžia paskelbė, kad aštuoni Kinijos oro pajėgų bombonešiai ir keturi naikintuvai įskrido į salos oro gynybos pietrytinę atpažinimo zoną. Po šio pranešimo JAV valstybės departamentas pareikalavo Pekino nutraukti spaudimą Taivanui.

Taivanas atsiskyrė nuo likusios Kinijos pasibaigus pilietiniam karui 1949 metais ir gyvena jausdamas nuolatinę invazijos grėsmę, Pekinui žadant kada nors susigrąžinti šią salą.

Kinų komunistinė vyriausybė vengia bet kokių oficialių kontaktų su Taivanu ir stengiasi salą politiškai izoliuoti.

Tačiau JAV lieka svarbiausios neoficialios Taivano sąjungininkės, o amerikiečių Kongresas įsipareigojo parduoti jam ginklų savigynai.

Su Pekinu dėl prekybos nesutardavęs buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas užmezgė su Taibėjumi šiltesnius ryšius. Spėjama, kad D. Trumpo įpėdinis Joe Bidenas taip pat laikysis griežtos pozicijos Kinijos atžvilgiu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)