Kaip pirmadienį praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi tyrėjų duomenimis, variklis iš tiesų veikė iki pat lėktuvui atsitrenkiant į žemę.

Trečdalis variklio įsmigo į žemę, o sraigto, kuris sukasi lėktuvo priekyje, mentės buvo sulinkusios taip, kaip nutinka, kai lėktuvas krenta su veikiančiu varikliu, anksčiau pranešė Serovo Sverdlovsko srities interneto leidinys „Globus“ ir taip pat išpublikavo filmuotą reportažą iš tos vietos, kurioje rado „An-2“ nuolaužų.

Galbūt kažkur nukrypo piloto dėmesys, gal jis nepaskaičiavo medžių po lėktuvo sparnais aukščio (anksčiau lėktuvas skrido virš stepių), tačiau faktas duoda pagrindo argumentuoti – katastrofos priežastimi tapo ne technika, o žmogus.

Tragedija pasibaigusio skrydžio vaizdą atkūrė „Rusijos aviacijos“ specialistai. Sprendžiant iš vaizdo avarijos vietoje, lėktuvas skrido žemai – 23–25 metrų aukštyje. Pakilęs jis veikiausiai paskrido vos 3,5–5 min. ir nuskrido tik 8–9 kilometrus.

Apie patirties turintį pilotą Chatipą Kašapovą sakydavo, kad jis jaučia lėktuvą. Tačiau būtent patirtis galėjo pakišti koją 2012 m. vasarą. Veikiausiai pilotas nusileido maksimaliai žemai virš miško, norėdamas leisti keleiviams, aistringiems medžiotojams, apžvelgti vietovę.

„Akimirkai nukrypo dėmesys, o čia staiga pušis – tiesiai po sparnu. Ji tarsi užtvaras užkirto sparnuotai transporto priemonei judėjimą, lėktuvas pasviro į priekį, keleiviai veikiausiai sukrito į krūvą, lėktuvas pasviro ir aštriu kampu krito į žemę. Lėktuvas gulėjo ant žemės apsivertęs – važiuokle į viršų. Išsiliejus degalams kilęs gaisras dar sparčiau sunaikino lainerį“, – rašo leidinys.

Rastas tik po metų

Primename, kad 2012 m. birželio 11 d. „An-2“ išskrido iš Serovo nežinoma kryptimi, nieko nežinant oro transporto valdybos institucijoms. Manoma, kad lėktuve be piloto buvo 12 keleivių, taip pat ir Serovo valstybinės kelių transporto inspekcijos viršininkas Dmitrijus Ušakovas bei inspektorius Maksimas Majevskis.

Iš pradžių gelbėtojai su sraigtasparniais ir pėsčiomis apieškojo apie 1 mln. kvadratinių kilometrų, deja, nesėkmingai. Paiešką nutraukė lapkričio 13 d. Praėjus beveik metams, gegužės 4 d. medžiotojai iš Serovo – Sergejus Skriabinas ir Aleksandras Kuznecovas rado nuolaužų. Lėktuvas buvo iki pusės nuskendęs Katasminos pelkėje, už 8 kilometrų nuo miesto.