„Spalvotos revoliucijos“ terminas įprastai naudojamas apibrėžti revoliucijas, kilusias buvusiose Sovietų Sąjungos valstybėse, įskaitant ir Ukrainą, kur Rusija apkaltino Vakarus sąmoningu kišimusi į vietos politiką, siekiant įgyvendinti savo interesus, rašo „Reuters“.

Makedonijos krizei skirtame pareiškime Rusijos užsienio reikalų ministerija pacitavo serbų žiniasklaidą, kuri pranešė apie Makedonijos piliečio suėmimą, kaltinamą pagalba Maskvos įvardijamiems „Albanų ekstremistams“, veikiantiems Makedonijoje.

„Tai yra akivaizdūs bandymų šalyje sukelti spalvotą revoliuciją įrodymai“, – teigiama Rusijos pareiškime.

„Tai taip pat rodo, kad Vakarų organizacijos tokių katastrofiškų situacijų realizavimą bando įgyvendinti kitų rankomis“, – teigiama Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime, kuriame bandoma Makedonijos atvejį susieti su Ukrainos konfliktu.

Maskva ir tuomet kaltino Vakarus pagalba organizuojant gatvės protestus Ukrainoje, kurie baigėsi buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovičiaus nušalinimu. Buvęs Ukrainos prezidentas iškart po nušalinimo pabėgo į Rusiją.

Makedonijoje premjero Nikola Gruevskio oponentai sekmadienį ketina suorganizuoti mitingą, kuriuo bus reikalaujama premjero atsistatydinimo, taip pat ketinama pateikti daugybę valdžios atstovų piktnaudžiavimo padėtimi įrodymų tarp aukščiausių valstybės pareigūnų.

Mažoji Balkanų šalis visai neseniai patyrė kitą kruviną susirėmimą.

Praėjusią savaitę policijos reido metu etninių albanų gyvenamoje teritorijoje šiaurės Makedonijoje žuvo 18 žmonių, 10 iš jų – etniniai albanai, kurie vyriausybės buvo pavadinti „teroristais“, taip pat žuvo 8 policijos pareigūnai.

NATO ir Europos Sąjunga pareikalavo skaidraus tyrimo dėl šio įvykio aplinkybių.

Rusija jau seniai reiškia kritiką Vakarų politikai Balkanų valstybėse – 1990 m. konflikte ji labai palaikė serbus, buvusius krikščionių ortodoksų slavus, konflikto su daugiausiai etninių musulmonų tautine mažuma albanais.

Maskva prieštaravo Kosovo nepriklausomybei, kuris anksčiau buvo Serbijos provincija ir kurio didžiąją dalį populiacijos sudarė albanai. Makedonija taip pat turi didelę albanų tautinės mažumos populiaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1374)