„Omnicom Group“ priklausanti bendrovė atstovavo Kremliui per Sočio žiemos olimpines žaidynes pernai, taip pat konflikto su Ukraina metu, rašo prweek.com.

„Ketchum“ nebeatstovaus Rusijos Federacijai JAV ar Europoje, išskyrus mūsų biurą Maskvoje, – rašoma bendrovės pranešime. – Mūsų konsorciumo partnerė („Omnicom“ priklausanti įmonė) „GPlus“ toliau dirba pagal sutartį.“

Nuo 2006 iki 2012 m. vidurio Rusija sumokėjo „Ketchum“ beveik 23 mln. dolerių (21,7 mln. eurų), o, kaip rašo „ProPublica“, „Gazprom“ sumokėjo jai 17 mln. dolerių (16 mln. eurų).
Bendrovė atsisakė komentuoti šiuos faktus.

JAV Teisingumo departamento dokumentai rodo, kad pernai šešis mėnesius, iki lapkričio 30 d., agentūra atstovavo Rusijai ir „Gazprom Export“.

Bendrovė nurodo, kad atstovavimas Rusijai ėmė mažėti 2014 m. pabaigoje. Kompanija teigė per pusmetį, kuris baigėsi 2014 m lapkritį, gavo 773 tūkst. dolerių (730 tūkst. eurų) užmokestį per filialą „Ketchum Limited“ Jungtinėje Karalystėje.

„Ketchum“ pranešė, kad per pusmetį nedirbo jokių darbų „Gazprom“. Bet ankstesnį pusmetį, kuris baigėsi 2014 m. gegužės 31 d., kompanija pateikė nemažą darbų sąrašą, tarp jų – viešieji ryšiai V. Putino, kitų Rusijos lyderių vardu ir bendradarbiavimas su NBC televizija per Sočio olimpines žaidynes, taip pat pranešė apie darbus „Gazprom“.

Už tą laikotarpį kompanija pateikė Rusijos vyriausybei 1,5 mln. dolerių sąskaitą.

„Ketchum“ darbas Rusijai buvo plačiai aprašomas JAV žiniasklaidoje 2013 m. rugsėjį, kai „Ketchum“ išspausdino leidinyje „New York Times“ Rusijos prezidento V. Putino straipsnį apie tuometinius JAV karinius veiksmus Sirijoje.

„Ketchum“ į kritiką atsakė pabrėždama, kad nerašė straipsnio, o tik pateikė jį leidiniui, kad šis nuspręstų, spausdinti ar ne.

Vėliau aštrėjant konfliktui Ukrainoje, agentūra patikslino, kad nepatarinėjo Kremliui užsienio politikos klausimais. Tiesa, didieji žiniasklaidos leidiniai vis pažerdavo kritikos agentūrai, veikiausiai iš dalies dėl įtampos tarp Rusijos ir JAV bei V. Putino vyriausybės pozicijos homoseksualų atžvilgiu.

Praeityje agentūra dirbo Rusijos vyriausybei daugeliu reikšmingų tarptautinių klausimų, pradedant 2006 m., kai rėmė Rusijos prezidento spaudos tarnybą, Rusijai ruošianti Didžiojo aštuoneto susitikimui Sankt Peterburge.

2007 m. agentūra atliko dviejų mėnesių trukmės darbą – rašė apie saugią energetiką ir užsienio investicijas Rusijoje, taip pat apie šalies siekį prisijungti prie Pasaulio prekybos organizacijos.

Žurnalistams nepavyko susisiekti su Rusijos ambasados atstovais Vašingtone ir paprašyti komentaro.