„Pasakiau prezidentui Trumpui, kad per mūsų susitikimą Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas sakė esąs įsipareigojęs denuklearizacijai“, – sakė Pietų Korėjos nacionalinio saugumo patarėjas Chung Eui-yongas, neseniai dalyvavęs aukšto lygio susitikime Pchenjane.

„Kimas pažadėjo, kad Šiaurės Korėja susilaikys nuo bet kokių tolesnių branduolinių arba raketų bandymų, – sakė jis žurnalistams per neįprastą susitikimą prie Baltųjų rūmų. – Prezidentas Trumpas palankiai įvertino šią informaciją ir sakė gegužę susitiksiantis su Kim Jong Unu, kad pasiektų nuolatinę denuclearizaciją.“

Baltieji rūmai ketvirtadienį patvirtino, kad D. Trumpas susitarė susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu ir tartis dėl denuklearizacijos, bet pabrėžė, jog JAV sankcijos liks galioti.

„Prezidentas Trumpas labai vertina Pietų Korėjos delegacijos ir prezidento Moon malonius žodžius“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovės spaudai Sarah Sanders pranešime.

„Jis priims kvietimą susitikti Kim Jong Unu, bet vieta ir laikas dar bus nuspręstas, – pridūrė ji. – Laukiame Šiaurės Korėjos denuklearizacijos. Kol kas visos sankcijos ir maksimalus spaudimas privalo išlikti.“

Paaiškino priežastis

Kim Jong Unas - vienintelis žmogus, priimantis sprendimus Šiaurės Korėjoje, kaip tik todėl prezidentas Donaldas Trumpas sutiko su juo susitikti. Tai žurnalistams pareiškė neįvardintas JAV administracijos atstovas, praneša „Interfax“.

Kim Jong-unas yra žmogus, galintis priimti sprendimus jų autoritarinėje, akivaizdžiai autoritarinėje, arba totalitarinėje sistemoje. Todėl buvo svarbu priimti pasiūlymą susitikti su vieninteliu žmogumi, galinčiu nuspręsti“, - sakė šaltinis, prašęs neskelbti jo pavardės.

JAV administracijos atstovas pridūrė, kad „prezidentas D. Trumpas turi žmogaus, mokančio sudaryti sandorius, reputaciją“.

Jis taip pat pranešė, jog D. Trumpas, priėmęs pasiūlymą susitikti su Kim Jong unu, telefonu kalbėjosi su Japonijos ministru pirmininku Shinzu Abe.

Japonijos žiniasklaida pažymi, jog šalies premjeras pareiškė: „Mes sveikiname su Šiaurės Korėja susijusios situacijos pokyčius“. Kartu jis pabrėžė, kad Pchenjanui ir ateityje turi būti daromas maksimalus spaudimas.