Apie tai Briuselyje surengtoje spaudos konferencijoje ES keleivių mobilumo paketui pristatyti pranešė Europos transporto komisarė Adina Vălean. Spaudos konferencijos vaizdo įrašas skelbiamas ES daugialypės terpės portale.

Europos komisarė sakė mananti, kad padėtis ties Lenkijos ir Ukrainos siena yra visiškai nepriimtina. Jos teigimu, Europos Komisija nuo pat pradžių stebi šį procesą ir stengiasi užmegzti diskusiją su visais jo dalyviais. Anot komisarės, šiuo metu pasigendama gerosios valios rasti sprendimą. Tuo pat metu sprendžiant šią situaciją Lenkijos valdžios atstovai beveik nedalyvauja.

Ji pabrėžė palaikanti žmonių teisę protestuoti, tačiau tuo pat metu karo apimta Ukraina negali tapti įkaite, blokuojant jos išorines sienas.

EK vis dar tęsia nesibaigiančias diskusijas ir jau yra parengtas sąrašas techninių priemonių, kurių galima būtų imtis. Tačiau jas įgyvendinti turėtų ir Lenkija. EK tęsia dialogą, tačiau pasilieka teisę įsikišti ir netgi imtis teisinių veiksmų prieš tuos, kurie nesilaiko taisyklių ir įstatymų nuostatų, pridūrė EK atstovė.

Pranešama, lapkričio 6 d. lenkų vežėjai pradėjo neterminuotą protestą. Be kita ko, jie reikalauja Ukrainos vyriausybės vėl pradėti taikyti leidimus ukrainiečių vairuotojams, kurių atsisakyta pagal iki 2024 m. birželio 30 d. galiosiančios su ES sudarytos sutarties sąlygas. Lapkričio 23 d. prie vežėjų prisijungė ir lenkų ūkininkai. Dėl to prie sienos su Lenkija nusidriekė ilgos, daugiau nei dviejų su puse tūkstančių vilkikų eilės, kuriose vairuotojams tenka laukti itin sudėtingomis sąlygomis. Jau yra pranešta apie mažiausiai dviejų eilėse laukusių žmonių mirtį.

Pilietinės platformos lyderis Donaldas Tuskas apkaltino Lenkijos vyriausybę nesiimant jokių veiksmų užblokuotų sienos kirtimo punktų atžvilgiu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)