Gyventojų teigimu, iš vadinamosios „Luhansko liaudies respublikos“ (LLR) draudžiama išvažiuoti visiems 18–55-erių metų amžiaus vyrams, o vietos gyventojams įteikiami pranešimai apie „visuotinę mobilizaciją“, informuoja currenttime.tv.

Taip pat leidžiama konfiskuoti gyventojų ir įmonių transporto priemones ir turtą, reikalingą gynybos tikslams. Dėl tokių reikalavimų socialiniuose tinkluose kilo pasipiktinimo banga.

Taip pat žmones pradėjo bombarduoti trumposiomis žinutėmis, kuriomis raginama „stoti ginti savo namų ir tėvynės“.


Analogiško turinio plakatų prikabinėta Donecko gatvėse.


„Atvažiuoja į namus ir jėga išsiveža vyrus. Boikivske (apie 4 tūkst. gyventojų turinti miesto tipo gyvenvietė Donecko srityje, kontroliuojama „Donecko liaudies respublikos“, DLR) išsivežė visus vaikinus, ką tik turguje papasakojo moteris, – rašo vienas iš DLR gyventojų. – Mūsų pažįstami sakė, kad ryte iš Donecke esančio buto buvo išgabentas nepilnamečio vaiko globėjas. 15-os metų amžiaus vaikas liko vienas namuose. Pas mus buvo atėjusi tik kvartalo milicija, ieškojo kaimyno. Ačiū Dievui, dabar jo čia nėra“.

Dar viena DLR gyventoja atskleidė, kad DLR „Liaudies milicijos“ pareigūnai namuose užtiktiems vyrams praktiškai neduoda laiko pasiruošti.

„Iš karto sodina į UAZą ir išveža. Kas spėjo, kelis daiktus pasiėmė – bent taip girdėjau. Čia niekas nenori eiti į karinį komisariatą, ką jau kalbėti apie kariavimą“, – teigė ji. „Draugas išėjo nusipirkti duonos. Prilėkė, sako: sėskis ir važiuojam. Jis klausia: kur? Į frontą. Gerai, kad jam 16-a, tėvas nuvažiavo į skyrių ir pasiėmė“, – socialiniuose tinkluose rašė dar vienas Donecko gyventojas.

„Donbass Realii“ korespondentai nurodė, kad Donecke „neapibrėžtam laikui“ uždarytos visos mokyklos ir universitetai. Žmonės tokius veiksmus laiko būdu padėti propagandinei žiniasklaidai sudaryti įspūdį, kad visi mokslo įstaigose dirbę vyrai išėjo „tarnauti“. Mokytojus taip pat verčia po butus nešioti pranešimus apie mobilizaciją.

Be to, internete pasirodė vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip Luhanske ir kituose separatistų kontroliuojamuose miestuose vyrai sulaikomi tiesiog gatvėje.


Pastaraisiais metais DLR ir LLR valdžia visomis išgalėmis bandė privilioti vietos vyrus į „tarnybą“ vietos armijoje, žadėdama nemenką (regiono mastu) atlyginimą. Tačiau norinčiųjų atsirado nedaug: didelę įtaką padarė tas faktas, jog tokiuose padaliniuose kareiviai žūdavo dėl vadų aplaidumo.

„Donbass Realii“ korespondentai taip pat pranešė, kad DLR ir LLR bankomatuose trūksta grynųjų. Ši problema atsirado todėl, kad, pasidavę panikai, kurią didina vietos valdžia, daugelis okupuotų miestų gyventojų puolė gryninti pinigus ir pirkti pirmosios būtinybės prekes.

Šaltiniai pridūrė, kad Donecko gatvėse vėl pasirodė Rusijos karių: juos atpažįsta iš charakteringos kalbos. Donecke gyvenančio liudininko teigimu, Rusijos kariai vaikštinėja po miestą vilkėdami maskuojamąją aprangą be skiriamųjų ženklų: daugiausia tai aukšti, tvirti vyrai, galbūt priklausantys specialiosioms pajėgoms.

Oficialiai Rusija nepranešė, kad į DLR ir LLR teritoriją nusiuntė savo padalinių, tačiau prie sienos su Ukraina sutelkė apie 150 tūkst. karių.

Liudininkai taip pat informavo, kad Donecko gatvėse įvairiose vietose stovi daug lengvųjų automobilių, kuriuose sėdi karinę uniformą vilkintys asmenys, stebintys įvykius. Vadovaujantis vietos gyventojų pranešimais, tai paprasti vietiniai automobiliai, turintys DLR valstybinius numerius. Kai kuriose gatvėse, pavyzdžiui, Donecke esančiame Aleksandro Matrosovo prospekte (jungia Kuibiševskio rajoną ir Baku komisarų aikštę, kur įsikūręs vietos „rajoninis milicijos skyrius“), eismą blokuoja šarvuotieji transporteriai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)