E. Raisi Karakase pasitiko užsienio reikalų ministras Yvanas Gilas, o vėliau tą pačią dieną jis susitiko su prezidentu Nicolasu Maduro.

Prieš išvykdamas iš Teherano E. Raisi sakė, kad jo vizitas buvo surengtas „draugiškų šalių“ – Venesuelos, Nikaragvos ir Kubos – prezidentų kvietimu ir kad juo siekiama pagerinti „ekonominį, politinį ir mokslinį bendradarbiavimą“.

Visos keturios šalys yra ir Rusijos sąjungininkės. Rusija nuo praėjusių metų invazijos į Ukrainą tapo tarptautine atstumtąja.

„Turime bendrų interesų, bendrų vizijų ir bendrų priešų“, – kalbėdamas žurnalistams kartu su Venesuelos vadovu N. Maduro sakė E. Raisi, neįvardydamas nieko konkrečiai. „Irano ir Venesuelos santykiai yra ne įprasti diplomatiniai, o strateginiai santykiai“, – pridūrė jis.

E. Raisi sakė, kad vienas iš jo kelionės tikslų – padidinti abiejų šalių prekybą nuo dabartinių 3 mlrd. dolerių per metus iki 20 mlrd. dolerių. Abu vadovai paskelbė, kad pasirašė 25 susitarimus įvairiuose sektoriuose – nuo švietimo ir sveikatos apsaugos iki kasybos.

Iranas ir Venesuela yra OPEC naftos kartelio narės. Šis kartelis svarbus tarptautinėse diskusijose dėl energetikos krizės, kurią sukėlė Rusijos karas Ukrainoje. Dėl šio karo suintensyvėjo pasaulinės pastangos išspręsti Venesuelos politinę ir ekonominę krizę.

Praėjusiais metais JAV pasiuntė į Karakasą delegatus susitikti su N. Maduro, o lapkričio mėnesį, atnaujinus derybas tarp jo vyriausybės ir opozicijos, Vašingtonas suteikė JAV energetikos milžinei „Chevron“ šešių mėnesių licenciją vykdyti veiklą Venesueloje.

Ši Pietų Amerikos šalis turi didžiausias pasaulyje naftos atsargas.

2022 metų birželį N. Maduro lankėsi Irane, kur pasirašė 20 metų trukmės susitarimą, kuriuo siekiama atverti „svarbius bendradarbiavimo frontus“ naftos, naftos chemijos ir gynybos sektoriuose.

Paskutinis Irano prezidentas, apsilankęs Kuboje ir Venesueloje, buvo Hassanas Rouhani 2016 metų rugsėjį. Mahmoudas Ahmadinejadas paskutinį kartą prezidento vizitą Nikaragvoje surengė 2007 metais.

Nikaragvos prezidentas Danielis Ortega vasario mėnesį gynė Irano teisę įsigyti branduolinių ginklų.