"Su Dievo pagalba šiąnakt mes užimsime šventyklą", - sakė vieno irakiečių dalinio vadas, pridūręs, kad mečetės rajone buvo dislokuota apie 500 Irako karių. Vyriausybės pajėgos į mūšio lauką įžengė pirmą kartą.

Antradienį Irako laikinasis gynybos ministras perspėjo šiitų sukilėlius, įsitvirtinusius Nedžefe esančiame Imamo Ali (Alio) mauzoliejuje, kad artimiausiomis valandomis bus surengtas puolimas, jeigu jie iškart nepasiduos.

"Eina paskutinės valandos. Šį vakarą Irako pajėgos pasieks šventovės vartus ir ją užims", - sakė Hazimas al Šalaanas per spaudos konferenciją, surengtą šalia šventojo Nedžefo miesto įsikūrusioje JAV karinėje bazėje.

Jis paragino "Mahdi armijos", kuriai vadovauja radikalių šiitų dvasininkas Moktada al Sadras, kovotojus sudėti ginklus ir pagrasino, kad jeigu "jie to nepadarys, bus nušluoti".

Tuo tarpu miesto gubernatorius Adnanas al Zorfis antradienį sakė, kad Irako nacionalinės gvardijos nariai yra pasirengę "labai greitai išvalyti" Imamo Ali šventovę nuo kovotojų.

"Rengiamės išvalyti miestą ir šventovę nuo kovotojų, jeigu jie patys greitu laiku neišeis. Irako nacionalinė gvardija išstums juos iš šio rajono ir šventovės", - sakė A.al Zorfis.

Anksčiau antradienį, kuris yra 20-oji Nedžefe vykstančių kovų diena, senamiestyje netoli Imamo Ali mauzoliejaus - vienos svarbiausių šiitų šventovių pasaulyje - girdėjosi intensyvus šaudymas iš automatų ir tankų.

Subombarduotomis gatvėmis vos 200 m nuo mauzoliejaus komplekso antradienį važinėjo visureigiai "Humvee" ir JAV tankai, o aplink šventovę pirmą kartą buvo dislokuota dešimtys Irako nacionalinės gvardijos narių.

"Irako nacionalinės gvardijos nariai yra 300 m nuo šventovės. Esame pasirengę ir laukiame iš Bagdado (įsakymo) pulti", - teigė A.al Zorfis, kuris atsisakė nurodyti, kada prasidės puolimas, tik paminėjo, kad tai įvyks "labai greitai".

"Į vidų nebus leista patekti jokiems Amerikos kariams. Tai bus vien irakiečių pajėgų operacija", - tvirtino gubernatorius.

Irako vyriausybės pareigūnai dažnai perspėdavo, kad netrukus bus pradėtas "galutinis" M.al Sadro "Mahdi armijos" puolimas ir kad iš pačios šventovės kovotojus išstums irakiečių pajėgos, o ne JAV kariai.

"Tai mūsų darbas, ir to nori mūsų religinė valdžia", - sakė gynybos ministro atstovas spaudai.

Atstovas išsisuko nuo klausimo, ar pasiryžimas pulti rodo, kad vyriausybė netenka kantrybės ir nebenori laukti, kol "Mahdi armija" baigs tartis su šiitų dvasininkais dėl mauzoliejaus kontrolės perdavimo, apie kurį buvo pranešta penktadienį, galutinių detalių.

"Nemanau, kad galite tai vadinti nekantrumu. Daug žmonių mums kaip tik prikiša, kad pernelyg ilgai delsiame", - sakė jis ir pridūrė, kad "Mahdi armija" dar turi laiko paklusti vyriausybės reikalavimams.

M.al Sadro kovotojai šį mauzoliejų, kur įsirengė savo štabą, užėmė per pirmąjį sukilimą prieš JAV vadovaujamas pajėgas, kuris vyko pavasarį.

Sukilėlių pozicijas prie Nedžefo mečetės naktį atakavo JAV karo lėktuvai, kovos veiksmuose dalyvavo JAV jūrų pėstininkai ir artilerija. JAV pajėgos toliau apšaudė imamo Alio mečetės prieigas, kuriose yra įsitvirtinę ginkluoti M. al Sadro šalininkai.

Virš miesto skraidė ir į įvairius taikinius šaudė "AC-130" tipo karo sraigtasparnis, apginkluotas didelio kalibro greitašaudžiu kulkosvaidžiu ir haubicomis, o sausumoje prieš pasipriešinimo kovotojus buvo panaudota artilerija ir kita kovinė technika.

Kur yra radikalusis dvasininkas, tiksliai nėra žinoma. Nedžefo policija skelbia turinti duomenų, kad jis pasitraukė į Suleimaniją, esančią kurdiškoje Irako šiaurėje, bet M. al Sadro atstovai ir Suleimanijos valdžia paneigė šį pranešimą.

Kiti šaltiniai nurodo, kad pasipriešinimo JAV okupacinėms pajėgoms simboliu tapęs jaunas dvasininkas tebėra Nedžefe ir koordinuoja savo šalininkų veiklą.

Šiitų grupuotė grasina išpuoliais

Viena šiitų grupuotė pirmadienį pagrasino rengti Irake išpuolius prieš JAV piliečius ir naftotiekius, jeigu JAV vadovaujamos pajėgos nepasitrauks iš šventojo Nedžefo miesto - tai rašoma pareiškime viename islamistų tinklalapyje.

"Duodame JAV ir britų koalicijos pajėgoms 48 valandas pasitraukti iš Nedžefo ir šventų Irako rajonų", - sakoma pareiškime, kurį pasirašė "Huseino islamo brigados". Jo autentiškumo patikrinti neįmanoma.

"Po to momento smogsime bet kuriam koalicijos kareiviui, kaip ir bet kuriam civiliam amerikiečiui visame Irake", - priduriama pareiškime, kuriame taip pat nurodoma, kad "nebus pasigailėta jokio vairuotojo, turinčio reikalų su amerikiečiais".

Grupuotės, siekiančios priversti Jungtines Valstijas ir jų sąjungininkes pasitraukti iš Irako, buvo pagrobusios ne vieną vilkikų vairuotoją užsienietį.

"Taip pat taikysimės į visus naftotiekius ir gręžinius visame Irake", - perspėja grupuotė, pasivadinusi Pranašo Muhammado vaikaičio vardu.