"Reuters" šaltinių duomenimis, Bagdade sprogus keturioms bomboms žuvo 29, sužeisti 68 žmonės; Irako pietuose susisprogdinus mirtininkui, žuvo 38, sužeista 70; išpuolių buvo daugiausia šiitų rajonuose. Agentūra "Associated Press" nurodo, jog per penkis bombų sprogimus žuvo 23 žmonės, o Nasirijoje - dar 45.

Šiitas premjeras Nuri al Maliki sužadino didžiausią politinę krizę per pastaruosius metus, pašalindamas du aukšto rango pareigūnus sunitus gruodžio 19-ąją - išvakarėse JAV pajėgoms pasitraukus iš Irako. Gruodžio 22 dieną daugiausiai šiitų gyvenamuose sostinės rajonuose sproginėjo bombos, žuvo 72 žmonės.

Didžiausias išpuolis ketvirtadienį buvo prie policijos kontrolės posto, esančio į vakarus nuo Nasirijos, šalies pietuose. Čia mirtininkas susisprogdindamas nusinešė dar mažiausiai 38 šiitų maldininkų gyvybes, sužeista apie 70, sakė agentūrai "Reuters" Nasirijos provincijos tarybos vadovas Qusay al-Abadi.

Nuotraukose iš įvykio vietos matyti kaip artimieji rauda apkabinę žuvusius jaunuolius, gulinčius kruvinus kniūbsčia ant žemės; aplink mėtosi maldininkų reikmenys.

Šimtai tūkstančių šiitų maldininkų netrukus tradiciškai turėtų keliauti į Irako pietinį šventąjį Kerbelos miestą kitą savaitę švęsti religinės Arbaino dienos.

Kerbeloje kasmet vykstanti Arbaino ceremonija - viena iš svarbiausių švenčių šiitų religiniame kalendoriuje.

Kaip sakė rizikos vertinimo kompanijos AKE analitikas Johnas Drake'as, artėjant Arabainui ir kelios savaitės po jo, šiitai gali tapti išpuolių aukomis.

Anksčiau ketvirtadienį , dvi bombos, kurių viena buvo gatvėje pastatytame motocikle, o kita paslėpta pakelėje, užmušė mažiausiai dešimt žmonių, dar 37 sužeidė sostinės šiaurės rytuose esančiame neturtingame rajone, vadinamame Sadro miestu.

"Ten buvo susirinkus grupė padienių darbininkų, laukusių, kol bus nusamdyti. Kažkas atvažiavo nedideliu motociklu ir pastatė jį netoliese. Po kelių minučių jis sprogo ir užmušė kelis žmones, kitus sužeidė; taip pat sudegė keli automobiliai", - sakė šio incidento vietoje esantis policininkas, kuris atsisakė viešinti savo vardą.

Policija nurodė radusi ir neutralizavusi dar dvi bombas.

Kaip pasakojo naujienų agentūros "Reuters" korespondentas, incidento vietoje matėsi kraujo, sprogimas sugadino kelio dangą. Aplinkui mėtėsi statybiniai instrumentai ir žmonių batai.

"Reuters" filmuotoje medžiagoje iš Sadro ligoninės galima matyti sausakimšą ligoninės priimamąjį, kuriame daug sužeistųjų ir jų artimųjų. Vienas ant grindų sėdintis vyras prie savęs glaudžia jaunesnį brolį - jie abu verkia netekę savo sesers, kuri žuvo per vieną iš sprogimų.

Dar keli sprogimai buvo Bagdado šiaurės vakariniame Kazimijos rajone, kur detonavus dviem užminuotiems automobiliams žuvo mažiausiai 15 žmonių, dar 32 buvo sužeisti, pranešė policijos ir ligoninės šaltiniai.

"Žmonės pradėjo bėgti iš vietų, kur įvyko sprogimai, o kiti, ieškodami artimųjų, skubėjo link jų. Viskas atrodė kaip kine, žmonės verkė, rėkė, krito", - pasakojo vienas Kazimijos policijos pareigūnas.

Įtampa tarp religinių bendruomenių

Nuo 2006-2007 metų ant pilietinio karo slenksčio stovintis Irakas jau beveik devynerius metus po to, kai JAV vadovaujamos pajėgos nuvertė Saddamo Husseino režimą, niekaip nenumalšina sunitų sukilėlių ir šiitų kovotojų.

Sadro miestas yra laikomas radikaliojo šiitų dvasininko Moqtados al Sadro, kurio "Mehdi" armija anksčiau kovojo su Irako ir JAV pajėgomis, tvirtove. Dabar šis šiitas yra vienas svarbiausių N.Maliki sąjungininkų.

Bagdado sveikatos apsaugos statistikos departamentas pranešė, kad per sprogimus Kazimijos rajone žuvo 16 žmonių ir dar 36 buvo sužeisti, dar 13 žuvo ir 32 buvo sužeisti per išpuolius Sadro mieste.

"Dar anksti rodyti pirštais į ką nors konkrečiai, kol neišsiaiškinome kai kurių su tyrimu susijusių klausimų", - sakė Bagdado operacijų centro atstovas Qassimas al-Moussawi.

"Mes dalyvaujame mūšyje su teroristais... su politinių procesų priešais, todėl šie sprogimai mums neatrodo netikėti ar keisti. Esame pratę prie tokių sukilėlių operacijų", - sakė jis.

Pasak Q.Moussawi, per sprogimus Sadre buvo sužeisti 33 žmonės ir dar 29 žmonės buvo sužaloti per sprogimą Kazimijoje. Žuvusiųjų skaičiaus jis nurodyti negalėjo.

N.Maliki veiksmai

Beveik prieš tris savaites N.Maliki nušalino savo pavaduotoją sunitų deputatą Salehą al Mutlaką ir paragino suimti sunitą viceprezidentą Tareqą al Hashemi, kuris kaltinamas vadovavimu mirties būriams.

Antradienį sunitų bloko "Iraqiya" nariai boikotavo Irako parlamentą ir kabinetą, kaltindami N.Maliki bloką, neva šis vienas priima sprendimus koalicinėje vyriausybėje, kuri turėjo sumažinti įtampą tarp religinių bendruomenių.

"Iraqiya" dalyvavimas vyriausybėje turėjo neleisti šaliai sugrįžti prie tokio smurto tarp religinių bendruomenių lygio, kuris buvo po JAV vadovaujamos invazijos į šalį 2003 metais, kai žuvo tūkstančiai žmonių.

Dauguma sunitų skundžiasi, kad po to, kai buvo nuverstas Saddamas Husseinas ir daugumą vyriausybėje turi šiitai, jie jaučiasi nušalinti nuo politinių procesų šalyje.