Daugybė piligrimų daužė sau krūtines, o kai kurie kardais žalojosi galvas, demonstruodami gedulą dėl imamo Husseino - pranašo Muhammado vaikaičio - nužudymo netoli Kerbelos. Imamą 680 metais nužudė kalifo Yazido armija.

Tikima, kad imamui buvo nukirsta galva, jo kūnas buvo sudarkytas. Jo mirtis buvo viena priežasčių, nulėmusių šiizmo atsiradimą.

Husseinas buvo palaidotas šventajame Kerbelos mieste, esančiame už maždaug 100 kilometrų į pietus nuo Bagdado.

Netoli imamo mauzoliejaus vienas vyras per garsiakalbius pasakojo juodai apsirengusiems maldininkams, kurių daugelis verkė, mūšio, per kurį buvo nužudytas Husseinas.

Vėliau piligrimai dalyvavo ritualiniame bėgime į šventovę, mušdami sau per galvas, demonstruojant gedulą, ir šaukdami: "Pasiaukosime dėl tavęs, Husseinai."

Kerbelos provincijos gubernatorius Amalas al Dinas al Harassakė naujienų agentūrai AFP, kad į miestą atvyko apie 3 mln. piligrimų, iš jų apie 200 tūkst. užsieniečių.

Al Furat al Awsato operatyvinio štabo, kuris užtikrina saugumą Kerbelos regione, vadas generolas leitenantas Othmanas al Ghanimi sakė AFP, kad siekant apsaugoti maldininkus, prie šiaurinio, pietinio ir rytinio įvažiavimo į Kerbelą buvo sutelkta 30 tūkst. saugumo pajėgų pareigūnų.

Šiitai sudaro apie 15 proc. pasaulio musulmonų. Jie sudaro gyventojų daugumą Irake, Irane ir Bahreine, o didelės jų bendruomenės taip pat gyvena Afganistane, Libane, Pakistane bei Saudo Arabijoje.