Prancūzų pėstininkų dalinys, atvykęs į Indiją dalyvauti bendrose karinėse pratybose, pirmasis pražygiavo sostinės centriniu Radžpato prospektu. Užsienio pajėgos Nepriklausomybės dienos parade dalyvavo pirmąjį kartą.

Indijos premjeras Narendra Modi pakvietė F.Hollande'ą svarbiausiu svečiu, demonstruodamas solidarumą su Prancūzija po lapkričio 13-osios islamistų atakų Paryžiuje, nusinešusių 130 žmonių gyvybių ir atgaivinusių daug kam prisiminimus apie 2008 metų atakas Mumbajuje, per kurias žuvo 166 žmonės.

Abu lyderiai pirmadienį susitarė, kad jų šalys glaudžiau bendradarbiaus kovos su terorizmu srityje.

Kita vertus, antradienį nuotaika buvo pakili. N.Modi buvo užsidėjęs aukso spalvos turbaną, kuris buvo ne mažiau puošnus negu parade dalyvavusių kariškių galvos apdangalai. Jis šnekučiavosi su F.Hollande'u, sėdėjusiu šalia ložėje, apsaugotoje neperšaunamo stiklo ekranais.

Apie 10 tūkst. žiūrovų nepabūgo tiršto smogo, kai oro kokybė sostinėje taip pablogėjo, kad JAV ambasada savo tinklalapyje ją įvardijo kaip pavojingą žmonių sveikatai.

Vis dėlto diena buvo giedra, kitaip negu praėjusiais metais, kai tuometis pagrindinis svečias – JAV prezidentas Barackas Obama – buvo priverstas slėptis po skėčiu.

Pasienio apsaugos pajėgų raiteliai jojo ant kupranugarių, papuoštų spalvingomis gūniomis.

Armijos veterinarijos korpuso kinologų dalinys vėl dalyvavo šiame parade pirmąkart po 26 metų pertraukos.

Paskui juos motociklais važiavę kaskadininkai sudarė gyvąją piramide, tęsdami dar vieną kasmetinę tradiciją.

Prieš šias iškilmes visoje Indijoje buvo imtasi griežtų saugumo priemonių, per virtinę reidų buvo suimta įtariamųjų. Sostinėje antradienį saugumą užtikrino apie 50 tūkst. policijos pareigūnų, karių ir sukarintų pajėgų narių.

Paradas, kuriame taip pat dalyvauja spalvingos platformos, pristatančios šalies valstijų kultūrą, yra pagrindinis akcentas, minint šiuolaikinės Indijos įkūrimo metines.

Respublikos diena siejama su šalies konstitucijos priėmimu 1950 metų sausio 26 dieną – kai šalis tapo nepriklausoma nuo Didžiosios Britanijos 1947 metais.