Užsikrėtimų skaičius Kinijoje smarkiai padidėjo, kai praėjusį mėnesį staiga, neperspėjus ir tam nepasirengus, šalyje buvo panaikinti ilgai galioję griežti ribojimai, prisipildė ligoninės bei krematoriumai.

Vienos geriausių Šanchajaus ligoninės viceprezidentas ir COVID ekspertų patariamosios grupės narys Chen Erzhenas mano, kad užsikrėtę gali būti dauguma iš 25 mln. miesto gyventojų.

„Epidemija Šanchajuje labai išplitusi ir galbūt apėmė 70 proc. gyventojų, užsikrėtę gali būti 20–30 kartų daugiau žmonių nei (balandžio ir gegužės mėnesiais)“, – sakė jis Komunistų partijos ruporui „People's Daily“ priklausančiai televizijai.

Nuo balandžio Šanchajuje du mėnesius galiojo karantinas, užsikrėtę buvo daugiau nei 600 tūkst. gyventojų, daugelis buvo uždaryti masinio karantinavimo centruose. Dabar visame mieste sparčiai plinta omikron atmaina, ekspertai spėja, kad 2023 m. pradžioje infekcijų skaičius pasieks piką.

Kinijos sveikatos pareigūnų teigimu, kituose didžiuosiuose miestuose, įskaitant Pekiną, Tiandziną, Čongčingą ir Guangdžou, didžiausias užsikrėtimų lygis jau pasiektas.

Chen Erzhenas pridūrė, kad Šanchajaus ligoninėje, kurioje jis dirba, kasdien skubiai hospitalizuojama iki 1 600 ligonių, dvigubai daugiau nei prieš panaikinant apribojimus, 80 proc. jų yra COVID pacientai. „Kiekvieną dieną į ligoninę atvyksta daugiau nei 100 greitosios pagalbos mašinų“, – sakė jis ir pridūrė, kad maždaug pusė skubiai paguldomų pacientų yra pažeidžiami vyresni nei 65 metų žmonės.

Dar didesnis iššūkis laukia kaimiškose vietovėse, kai milijonai žmonių keliaus į gimtuosius miestus per sausio 21 d. prasidėsiančias ir savaitę truksiančias Naujų metų pagal Mėnulio kalendorių šventes.

Pastaruosius trejus metus dėl COVID apribojimų niekas negalėjo grįžti namo švęsti Naujųjų metų, tačiau šiemet pagaliau galės tai padaryti. „Miestų gyventojai plūstelės į kaimus aplankyti artimųjų, todėl epidemija kaime kelia dar didesnį nerimą“, – sakė Nacionalinės sveikatos komisijos pareigūnė Jiao Yahui.

Pekinui paskelbus, kad nuo sausio 8 d. Kinija atveria sienas, daugiau nei dešimt šalių įvedė reikalavimą keliautojams iš Kinijos atlikti COVID testą. Šalys, įskaitant Jungtines Valstijas, nepasitiki Pekino skelbiamais duomenimis ir baiminasi naujų atmainų, todėl atvykėliams iš Kinijos taiko ribojimus.

Nuo gruodžio Kinijoje užregistruotos tik 22 mirtys nuo COVID, o nuo šio mėnesio smarkiai susiaurinti tokių mirčių klasifikavimo kriterijai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją