Laivas į Danangą atplaukė Jungtinėms Valstijoms ir Vietnamui minint 10-ąsias „visapusiškos partnerystės“ metines.

Jungtinių Valstijų ambasada Hanojuje pranešė, kad lėktuvnešis, priklausantis JAV 7-ajam laivynui, „remiančiam laisvą ir atvirą Indijos ir Ramiojo vandenyno regioną“, atplaukė su dviem palydos laivais –raketiniais kreiseriais „USS Antietam“ ir „USS Robert Smalls“.

JAV karinio jūrų laivyno pareigūnai išsilaipino sekmadienio popietę ir trumpoje ceremonijoje paspaudė rankas Vietnamo kariškiams.

„Daugiau nei 5 tūkst. „USS Ronald Reagan“ jūreivių nekantrauja aplankyti Danangą ir susipažinti su Vietnamo kultūra“, – teigė lėktuvnešio vadas kapitonas Daryle’as Cardone’as.

Vietnamą ir JAV sieja vis glaudesni prekybos ryšiai ir susirūpinimas dėl augančios Kinijos galios regione.

Kinijos tyrimų laivas, keli pakrančių apsaugos laivai ir žvejybos laivai keletą savaites vykdė veiklą Vietnamo išskirtinėje ekonominėje zonoje Pietų Kinijos jūroje. Vietnamo užsienio reikalų ministerija pareikalavo, kad jie pasitrauktų iš šios zonos. Laivai išplaukė birželio pradžioje.

Kinija pretenduoja į didžiąją dalį išteklių turtingame vandens kelyje, kurių siekia ir kitos Pietryčių Azijos šalys, įskaitant Vietnamą, Filipinus ir Malaiziją.

„Šis vizitas siunčia žinią, kad Vietnamas ir toliau siekia atsvaros Kinijai – gerindamas santykius saugumo srityje su JAV ir kitomis išorinėmis galiomis“, – agentūrai AFP sakė Naujojo Pietų Velso universiteto Kanberoje jūrų saugumo doktorantė Nguyen The Phuong.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas balandį apsilankė Hanojuje ir leido suprasti, kad nori stiprinti diplomatinius ryšius.

Jungtinės Valstijos atsiunčia lėktuvnešį į Vietnamą trečią kartą po po istorinio „USS Carl Vinson“ apsilankymo uoste 2018-aisiais. Tai buvo pirmasis tokio pobūdžio laivas, atplaukęs į šalį nuo karo pabaigos.

Vizito metu numatyta keletas kultūrinių ir visuomeninių renginių – JAV karinio jūrų laivyno orkestro koncertas, apsilankymas našlaičių prieglaudoje ir sporto rungtynės.

JAV karo laivas „USS Ronald Reagan“ nuo 2015-ųjų plaukioja Japonijos vandenyse.