Tai buvo jau antras toks įsiveržimas pastarosiomis dienomis.

Kinija laiko Taivaną nuosava teritorija ir yra pažadėjusi ją susigrąžinti, prireikus – jėga. Demokratiškai valdoma sala jau kurį laiką skundžiasi jos apylinkėse aktyvėjančia Pekino karine veikla.

Taivano gynybos ministerija nurodė, kad apie 9 val. vietos (4 val. Lietuvos) laiku pastebėjo 25 Kinijos orlaivius, dalyvaujančius operacijose jūroje. Tarp jų buvo naikintuvai „J-10“ ir „J-16“ bei bombonešiai „H-6“. Anot ministerijos, 10 iš jų arba pažeidė Taivano sąsiaurio vidurio liniją, kuri laikoma neoficialiu barjeru, skiriančiu abi puses, arba įskrido į pietvakarinę Taivano oro gynybos identifikavimo zonos (ADIZ) dalį.

Šie orlaiviai, ministerijos teigimu, savo veiksmus koordinavo su penkiais Kinijos karo laivais, dalyvaujančiais „kovinės parengties“ patruliavimo misijose. Taivano kariuomenė situacijos stebėjimo tikslais dislokavo nuosavus laivus ir lėktuvus.

Nepaisant visko, Kinijos orlaiviai neįskrido į Taivano teritorinę oro erdvę. ADIZ yra platesnė zona, kurią salos pareigūnai stebi siekdami laimėti daugiau laiko reaguojant į grėsmes.

Sekmadienį Taivanas kalbėjo apie panašų Kinijos karo lėktuvų ir laivų aktyvumą netoli jo teritorijos.

Balandį Kinija aplink Taivaną surengė karines pratybas, kai salos prezidentė Tsai Ing-wen grįžo po vizito JAV, kur susitiko su šios šalies parlamento žemųjų (Atstovų) rūmų pirmininku Kevinu McCarthy. Praėjusį rugpjūtį prie salos būta dar vienų Pekino pratybų, kurios buvo surengtos protestuojant prieš tuometinės Atstovų rūmų pirmininkės Nancy Pelosi apsilankymą Taipėjuje.

Demokratiškai išrinkta Taivano vyriausybė atmeta Kinijos teritorines pretenzijas ir savo ruožtu tikina, kad dėl salos ateities gali spręsti tik paties Taivano žmonės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją