Po to, kai 2021 m. rugpjūtį iš Afganistano pasitraukė JAV kariai, Rusija ir Kinija pasinaudojo susidariusiu vakuumu ir, nepaisydamos gilių ideologinių ir istorinių nesutarimų, surengė pokalbius su Talibanu.

„Mes savo ruožtu ir toliau plėtosime daugialypius ryšius su Afganistanu“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo rašytiniame sveikinime derybų Kazanės mieste dalyviams.

Talibai Afganistano valdžioje įsitvirtino netrukus po JAV pajėgų išvedimo. Jie šalyje pradėjo taikyti griežtą šariato teisės interpretaciją ir ėmėsi varžyti moterų teises.

S. Lavrovas savo komentaruose sukritikavo JAV pasitraukimą kaip „visišką fiasko“ ir pareiškė besiviliantis, kad Vakarai niekada nesugrįš į Afganistaną ar jo kaimynines šalis.

„JAV ir NATO karinės infrastruktūros grąžinimą į Afganistano teritoriją ir kaimynines valstybes laikome nepriimtinu“, – tvirtino S. Lavrovas.

Ministras taip pat išreiškė viltį, kad Kabulas darys „visa, jog suintensyvintų kovą su terorizmu ir narkotikais“.

Talibanas Rusijoje oficialiai yra pripažintas „teroristine organizacija“.

S. Lavrovo pastabos paskelbtos praėjus kelioms dienoms po to, kai su Afganistanu besiribojantis Uzbekistanas priėmė JAV pareigūnus deryboms dėl karinių ryšių stiprinimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)