Yuan Mengas išvydo šį pasaulį 2017 m. zoologijos sode Prancūzijos Luaros regione. Lankytojai ir zoologijos sodo darbuotojai drąsino pandą, kai ji su policijos palyda buvo vežama į Šarlio de Golio oro uostą 12-os valandų trukmės „Air China“ skrydžiui į Kinijos Čengdu miestą.

Pirmųjų Kinijos valdžios 2012 m. Prancūzijai paskolintų pandų Yuan Zi ir Huan Huan jauniklis buvo kelias dienas rengiamas kelionei, tad nedvejodamas įlindo į specialų narvą su kelionei paruoštais bambukais.

„Viskas klostėsi gerai. Jis atsisveikino su savo tėvais ir seserimis, prižiūrėtojų akyse buvo ašaros“, – sakė zoologijos sodo vadovas Rodolphe'as Delord‘as. „Dabar jis galės toliau tęsti savo gerą gyvenimą. Tai neišvengiamai emocinga akimirka, bet visi čia atsivesti gyvūnai vieną dieną turi išvykti. Mes prie to pripratę“, – pridūrė jis.

Ant pakilimo tako paskutinė su panda atsisveikino Prancūzijos pirmoji ponia Brigitte Macron, o tada gyvūnas buvo įkeltas į krovininį lėktuvą. B. Macron priklaupė priešais stiklinį narvą, iš pradžių atrodė, kad panda jau taisosi miegoti, bet galiausiai vangiai pakėlė galvą, tarsi atsižvelgdama į tai, kad čia yra Prancūzijos pirmoji ponia. Šiuos vaizdus rodė televizija.

Prieš tai šimtai pandos gerbėjų nebojo lietingo oro ir susirinko prie zoologijos sodo, kad atsisveikintų su juodos ir baltos spalvos meškinu. Kai kurie liūdėjo ir net nesulaikė ašarų bei sakė prisirišę prie pandų, todėl gaila, kad viena jų išvyksta.

Atskridusi į Čengdu, panda bus perkelta į pandų dauginimosi centrą ir turės prisidėti, kad rūšis neišnyktų. Kinija jau seniai taiko vadinamąją pandų diplomatiją, dovanoja šiuos gyvūnus draugiškoms ir net ne itin draugiškoms šalims, pavyzdžiui, JAV ir Taivanui, dažnai siekdama įgyvendinti savo užsienio politikos tikslus. Užsienio zoologijos sodams Pekinas pandas tik skolina, paprastai visi palikuonys turi būti grąžinti per kelerius metus, kad galėtų dalyvauti šalies pandų veisimo programoje.

Aplinkosaugos grupės WWF duomenimis, laukinėje gamtoje, daugiausia bambukų miškuose Kinijos kalnuose, liko apie 1860 didžiųjų pandų. Nelaisvėje pandų centruose, zoologijos soduose ir laukinės gamtos parkuose visame pasaulyje jų yra maždaug 600.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją