Kaip teigiama, sulaikytasis 45-erių Khaderas Adnanas prieš savo mirtį buvo paskelbęs bado streiką, kurio laikėsi nuo savo arešto okupuotame Vakarų Krante vasarį. Izraelio kalėjimų tarnyba pranešė, kad ankstų antradienį jis savo kameroje buvo aptiktas be sąmonės. Palestiniečių kovotojų atidengtą raketų ugnį matęs naujienų agentūros AFP korespondentas teigė, kad trys sviediniai buvo paleisti netrukus po šios žinios paskelbimo.

Izraelio kariuomenės duomenimis, raketos nukrito „atvirose teritorijose“.

Palestiniečių premjeras Mohammadas Shtayyeh Kh. Adnano mirtį apibūdino kaip „sąmoningą nužudymą“. Ministras pirmininkas tvirtino, kad buvo atmetami Kh. Adnano prašymai dėl paleidimo, negana to, esą buvo nepaisoma jo sveikatos problemų.

Vienas aukšto rango Izraelio pareigūnas savo ruožtu aiškino, kad Kh. Adnanas pats atsisakydavo medikų pagalbos. Pareigūno teigimu, Kh. Adnanui grėsė kaltinimai, susiję su jo veikla „Islamo džihado“ grupuotėje.

Ši grupuotė Europos Sąjungoje (ES) ir JAV pripažinta teroristine organizacija. Jos nariai antradienį pagrasino, kad Izraelis atsakys už šį „nusikaltimą“. Grupuotė išplatintame pranešime Kh. Adnaną vadino „kankiniu“.

Pasak Izraelio kalėjimų tarnybos, Kh. Adnanui tai buvo jau nebe pirmas sulaikymas.

Izraelis yra okupavęs Vakarų Krantą nuo Šešių dienų karo 1967 m. Izraeliečių pajėgos ten reguliariai sulaiko palestiniečius, kuriuos tuomet teisia Izraelio kariniai teismai.

Palestiniečių kalinių klubo teigimu, Kh. Adnanas tapo pirmuoju palestiniečiu, kurio mirtį tiesiogiai nulėmė bado streikas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją