„Mane giliai nuliūdino ir papiktino vakarykštis sprogimas Gazos ligoninėje. Ir pagal tai, ką mačiau, atrodo, kad tai padarė kita pusė“, – sakė J. Bidenas, Tel Avive susitikęs su ministru pirmininku Benjaminu Netanjahu.

J. Bidenas taip pat turėtų susitikti Izraelio prezidentu Isaacu Herzogu ir Izraelio karo vyriausybės ministrų kabinetu, pranešė Baltieji rūmai.

JAV prezidento vizitas surengtas kitą dieną po to, kai Gazos ligoninėje nugriaudėjo pražūtingas sprogimas, per kurį, vietos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo šimtai žmonių. Šis incidentas dar labiau pakurstė baimę, kad padėtis regione gali eskaluotis.

Gazos Ruožo, kurį valdo palestiniečių ekstremistinė organizacija „Hamas“, Sveikatos apsaugos ministerija laiko Izraelį atsakingu už sprogimą ligoninėje, o Izraelio gynybos pajėgos (IDF) teigia, kad dėl to kalta palestiniečių kovotojų organizacijos „Islamo džihadas“ paleista ir pasiklydusi raketa. Nepriklausomai patikrinti šių teiginių neįmanoma.

Tikimasi, kad J. Bidenas pasiūlys karinę paramą Izraeliui ir aptars humanitarinę pagalbą Gazos gyventojams po žiaurių spalio 7-osios „Hamas“ išpuolių prieš Izraelį ir atsakomųjų Izraelio oro smūgių, per kuriuos žuvo tūkstančiai žmonių abiejose pusėse.

Per susitikimus taip bus kalbama apie beveik 200 įkaitų, kuriuos laiko „Hamas“ ir tarp kurių yra JAV bei daugelio kitų šalių piliečių, išlaisvinimą.

Pasak Baltųjų Rūmų, planuojama, kad J. Bidenas susitiks ir kalbėsis su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu ir prezidentu Isaacu Herzogu, taip pat Izraelio karo kabinetu.

Joe Bidenas Izraelyje

Pirmiau J. Bidenas planavo lankytis ir kaimyninėje Jordanijoje, kur ketino susitikti su karaliumi Abdullah II, Egipto prezidentu Abdeliu Fattah al-Sisi ir Palestinos savivaldos prezidentu Mahmoudu Abbasu, tačiau po to, kai į ligoninę Gazos Ruože pataikė raketa, susitikimai buvo atšaukti.

Susitikimas, kuriame turėjo dalyvauti ir Egipto vadovas Abdelas Fattahas al-Sisis, įvyks tik tada, kai bus pasiektas susitarimas nutraukti karą ir sustabdyti šias „žudynes“, Jordanijos TV stočiai „Al-Mamlaka“ sakė užsienio reikalų ministras Aimanas al-Safadis.

Palestiniečių prezidentas M. Abbasas, jo patarėjo duomenimis, jau prieš tai anksčiau laiko nutraukė savo vizitą Jordanijoje – reaguodamas į raketų ataką.

Baltieji Rūmai pranešė, kad M. Abbasas atšaukė susitikimą, kad laikytųsi trijų dienų gedulo, „kas yra visiškai suprantama kultūros prasme,“ – paaiškino J. Kirby.

J. Kirby taip pat pasakė, kad J. Bidenas ketino grįždamas namo su M. Abbasu ir A. al-Sisi pasikalbėti telefonu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)