Pietų Afrikos Respublika pateikė skubų prašymą Tarptautiniam Teisingumo Teismui (TTT), siekdama priversti Izraelį „nedelsiant sustabdyti“ savo karines operacijas Gazoje.

PAR teigia, kad Izraelis pažeidžia savo įsipareigojimus pagal JT Genocido konvenciją – sutartį, pasirašytą 1948 metais, kai pasaulis po Holokausto šaukė „niekada daugiau“.

Kaip viena iš sutartį pasirašiusių šalių, PAR gali paduoti Izraelį į TTT, kuris sprendžia šalių ginčus ir dažnai vadinamas „Pasauliniu teismu“.

PAR pripažįsta, kad kaltinant Izraelį genocidu tenka „ypatinga atsakomybė“, ir „nedviprasmiškai“ smerkia „Hamas“ išpuolius, dėl kurių spalio 7 dieną prasidėjo karas Gazoje.

Tačiau 84 puslapių pareiškime teismui Pretorija apkaltino Izraelį, kad bombardavimu ir invazija į Gazos Ruožą „siekiama sunaikinti didelę dalį palestiniečių nacionalinės, rasinės ir etninės grupės“.

Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas atrėmė kaltinimus ir išdėstė tikėtiną savo šalies gynybos poziciją.

„Nėra nieko žiauresnio ir absurdiškesnio už šį teiginį, – sakė I. Hercogas. – Mes dalyvausime Tarptautiniame Teisingumo Teisme ir išdidžiai pateiksime savo argumentus dėl savigynos... remdamiesi tarptautine humanitarine teise“.

Jis teigė, kad Izraelio kariuomenė „daro viską, ką gali, esant itin sudėtingoms aplinkybėms vietoje, siekdama užtikrinti, jog nebus jokių nenumatytų pasekmių ir civilių aukų“.

Kadangi tai yra skubi procedūra, TTT gali priimti sprendimą per kelias savaites. Jo sprendimai yra galutiniai ir neskundžiami. Tačiau šalys ne visada laikosi teismo sprendimų – pavyzdžiui, TTT yra nurodęs Rusijai nutraukti invaziją į Ukrainą.

Leideno universiteto viešosios tarptautinės teisės docentė Cecily Rose sakė, kad teismas šiuo metu neprivalo priimti sprendimo dėl esminių bylos klausimų -- šis klausimas greičiausiai užtruks ne vienerius metus.

„Vietoj to teismas tik vertins, ar yra rizika, kad bus padaryta nepataisoma žala žmogaus teisėms pagal Genocido konvenciją, ypač Gazos Ruožo palestiniečių teisei būti apsaugotiems nuo veiksmų, keliančių grėsmę jų, kaip grupės, egzistavimui“, – AFP sakė C. Rose.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)