Daugelis tikėjosi ugnies nutraukimo tarp Izraelio ir islamistinės palestiniečių organizacijos „Hamas“ prieš ramadaną, kad Gazos Ruožą galėtų pasiekt daugiau pagalbos prekių ir būtų paleisti „Hamas“ rankose esantys įkaitai. Ramadanas prasideda jau sekmadienio vakarą.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas penktadienį sakė, kad problema derybose yra „Hamas“. „Kamuolys yra grupuotės rankose, – sakė jis susitikime Vašingtone su Turkijos užsienio reikalų ministru Hakanu Fidanu. – Intensyviai dirbame, (kad būtų pasiektos paliaubos)“. Paliaubos, anot A. Blinkeno, visiems būtų naudingos.

„Hamas“ delegacija ketvirtadienį nutraukė pokalbius Kaire, kuriems tarpininkauja JAV, Egiptas ir Kataras ir išvyko konsultacijų į Dohą. Grupuotė argumentavo, kad ligšioliniai Izraelio vyriausybės atsakymai „neatliepia minimalių reikalavimų“.

„Hamas“ reikalauja ilgalaikių paliaubų, visiško Izraelio pajėgų išvedimo iš Gazos Ruožo, galimybės vidaus pabėgėliams grįžti namo, taip pat pradėti palestiniečių teritorijos atstatymą. Izraelis tai atmeta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją