Pasak žurnalisto, raketų ugnis buvo inicijuota iš keleto taškų apie 6 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos laiku).

Izraelyje aktyvuotos perspėjimo sirenos. Gyventojai buvo paraginti likti prie slėptuvių nuo bombų.


Pasak „Hamas“ lyderio Mohammedo Deifo, į Izraelį iš Gazos buvo paleista tūkstančiai raketų.

„Nusprendėme pasakyti, kad gana yra gana“, – savo pranešime sakė jis.

Ką jau žinome apie įvykius Izraelyje


Informacija keičiasi greitai, tačiau Delfi pateikia faktus apie šeštadienį Izraelyje prasidėjusius karines atakas:

  • Ryte „Hamas“ kovotojai surengė netikėtą ataką iš iš Gazos ruožo prasibrovė į Izraelio teritoriją, surengdami masinę raketų ataką;
  • „Hamas“ karo vadas Mohammedas Deifas pranešė, kad prieš Izraelį buvo pradėta „karinė operacija“, kurios tikslas – padaryti galą šios šalies „nusikaltimams“;
  • Atsakydamos į raketų atakas, Izraelio ginkluotosios pajėgos smogė „Hamas“ taikiniams;
  • Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu paskelbė vaizdo įrašą, kuriame pranešė, kad šalyje prasidėjo karas, o šalies gynybos ministras Yoavas Gallantas sakė, kad „Hamas“ „padarė rimtą klaidą“ ir akcentavo, kad „Izraelio valstybė laimės šį karą“;
  • Skelbiama apie dešimtis žuvusiųjų, ligoninės pildosi sužeistaisiais;
  • Įvairiose Pietų Izraelio vietose vyksta ginkluoti mūšiai tarp Izraelio ir Palestinos pajėgų.

Netanyahu: mes kariaujame

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu išplatino vaizdo kreipimąsi į gyventojus, kuriame pareiškė, kad „mes kariaujame“.


„Mūsų priešas sumokės kainą, kurios jis niekada neregėjo anksčiau“, – teigė šalies premjeras.B. Netanyahu, sakydamas, kad Izraelis kariauja, pridūrė: „Ir mes laimėsime.“

Palestinos lyderis: turime teisę gintis


Kovotojų grupuotės „Hamas“ karo vadas Mohammedas Deifas šeštadienį pareiškė, kad prieš Izraelį esą pradedama „karinė operacija“, kurios tikslas – padaryti galą šios šalies „nusikaltimams“.

Palestinos prezidentas Mahmoudas Abbasas, kurį cituoja naujienų agentūra „Reuters“, sako, kad jo žmonės turi teisę gintis nuo „gyventojų ir okupacinių karių teroro“.

M. Abbasas taip pat kalbėjo apie „būtinybę suteikti apsaugą mūsų žmonėms“.

Palestinos lyderis vadovavo nepaprastajam susitikimui, surengtam Ramaloje su aukščiausiais Palestinos valdžios pareigūnais.

Skrieja raketos, gyventojai bėga iš namų pasienyje


Šimtai Gazos Ruožo gyventojų su būtiniausiais daiktais bėga iš namų, esančių greta sienos su Izraelio, praneša AFP. Įvairiose vietose šalyje kaukia sirenos.

Kaip rašo „Al Jazeera“, tai – didžiausias ginkluotas „Hamas“ puolimas per pastaruosius dešimtmečius. Savo „X“ paskyroje „Al Jazeera“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti palestiniečių kovotojai, patekę į Izraelio teritoriją iš Gazos.

Izraelio URM: „Hamas“ vyksta „nuo durų iki durų žudydami izraeliečius“


Izraelio Užsienio reikalų ministerija (URM) tvirtina, kad „Hamas“ kovotojai eina nuo durų iki durų, žudydami civilius.

„Anksčiau šį rytą ginkluoti „Hamas“ teroristai įsiskverbė į Izraelio bendruomenes ir pradėjo eiti į namus ir žudyti nekaltus izraeliečius“, – sakoma pareiškime.

„Kai kurie vaizdai yra tokie nerimą keliantys, kad net negalime jais pasidalinti. (...) Imsimės visų priemonių, kad apsaugotume savo piliečius ir nusitaikysime į tuos, kurie jiems kenkia.“, – teigiama URM pranešime.
Kaip rašo „Sky News“, šie teiginiai šiuo metu nepatvirtinti, tačiau Izraelio žiniasklaida praneša apie daugybę „civilių įkaitų“, išvežtų į Gazą, o kiti buvo nušauti gatvėse.
A building is ablaze following rocket attacks from the Gaza Strip, in Tel Aviv, Israel October 7, 2023. REUTERS/Itai Ron

Pasirodė pranešimai apie įkaitus

Žurnalistė Dalia Hatuqa, rašanti tarptautiniams leidiniams Izraelio ir Palestinos konflikto tema, skelbia, kad palestiniečių kovotojai ryte pasiekė Sderotą, esantį netoli Gazos ruožo, kur paėmė Izraelio įkaitus raketų šūvių metu. Izraelis kalbų apie įkaitus, kaip rašo „Reuters“, nekomentuoja.

Tuo metu „Telegram“ kanaluose plinta beveik necenzūruoti ir pačių palestiniečių filmuoti kraupūs vaizdai iš rytinės atakos prieš pasienio punktus. Juose užfiksuotos Izraelio karių ir civilių skerdynės. Matoma, kad izraeliečių kariai ir karės buvo užkluptos netikėtai, dar lovose, kur dauguma buvo sušaudyti vienais apatiniais.

Mažiausiai keliolika Izraelio karių, tarp jų ir moterų buvo paimti į nelaisvę – sulaužytomis kojomis kruvinas Izraelio kares džiūgaujančių palestiniečių minia pasitiko Gazos Ruože, kur, kaip spėjama, dalis belaisvių bus laikomi įkaitais.

Mažiausiai vienas Izraelio generolas, Nimrodas Alonis, kuris vadovavo vienai iš Izraelio divizijų, paimtas į palestiniečių nelaisvę.

Izraelio televizijos kanalas „Reshet 13“ praneša, kad palestiniečių kovotojai laiko nelaisvėje izraeliečius pietiniame Ofakimo mieste. Gazos Ruožą kontroliuojanti palestiniečių teroristinė grupuotė „Hamas“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame rodomi į jos nelaisvę patekę trys vyrai.
Įraše iš pradžių parodomas tekstas, kuriame kalbama apie į nelaisvę paimtus „priešo karius“. Vaizdo medžiagos fone matomi ženklai hebrajų kalba leidžia manyti, kad įrašas galimai buvo užfiksuotas prie Erezo perėjos tarp Izraelio ir Gazos Ruožo, Izraelio sienos pusėje.

Iranas palaiko palestiniečių puolimą

Irano aukščiausiojo vadovo Ali Khamenei patarėjas išreiškė palaikymą palestiniečių atakai prieš Izraelį, rašoma BBC.

„Sveikiname palestiniečių kovotojus“, – naujienų agentūra ISNA cituoja Rahimą Safavi.

„Mes palaikysime palestiniečių kovotojus iki Palestinos ir Jeruzalės išlaisvinimo“, – sakė jis.

Tūkstančiai raketų

Anot palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“, rytinėmis atakomis iš viso buvo iššauta daugiau kaip 5 tūkst. sviedinių.
Pasak naujienų agentūros „Reuters“, Izraelio kariuomenės atstovas sakė, kad palestiniečiai į Izraelį jau paleido 2500 raketų, „iš parasparnių, jūros ir žemės“.

Izraelio ginkluotosios pajėgos skelbia apie atsakomuosius smūgius „Hamas“ taikiniams Gazos Ruože.

Gazoje po Izraelio atsakomųjų smūgių daug žuvusių ir sužeistų

Kaip rašoma „Sky News“, Gazos pagalbos tarnybos praneša, kad Izraeliui surengus atsakomuosius oro antskrydžius per juostą, žuvo ar buvo sužeisti daug žmonių.
Kol kas oficialių žinių apie aukų skaičių nėra. Sveikatos apsaugos ministras Gazoje anksčiau visoje teritorijoje esančiose ligoninėse paskelbė nepaprastąją padėtį.

Izraelis surengė smūgius 20 vietų Gazos ruože po to, kai ryte „Hamas“ kovotojams pavyko prasiveržti į Izraelio teritoriją surengus atakas tūkstančiais raketų smūgių.

Chaosas Izraelyje

Šeštadienį Gazos Ruože žuvo mažiausiai devyni žmonės, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Vienas AFP korespondentas Al-Shifa ligoninės morge suskaičiavo aštuonių žmonių kūnus, o kitas reporteris matė, kaip laidojamas devintas žmogus, žuvęs Chan Juniso mieste Gazos Ruožo pietuose.

BBC specialusis korespondentas: Izraelio žvalgyba, atrodo, buvo užmigusi

BBC specialusis korespondentas Frank Gardner įvykį įvardijo „visiška Izraelio žvalgybos nesėkme“.
Išaiškėjo Izraelio žvalgybinis nepajėgumas, rašo jis.

„Juk ši šalis turi vieną labiausiai išplėtotų ir pažangiausių žvalgybos tinklų Artimuosiuose Rytuose,veikiantį tiek valstybės viduje, tiek užsienyje. Į kovotojų grupes integravęsi informatoriai darbuojasi ne tik Palestinos teritorijoje, bet ir Libane, Sirijoje bei kitur.

Anksčiau kovotojų lyderius pavykdavo likviduoti tiksliais dronų smūgiais ar net užminuotais mobiliaisiaistelefonais. Tačiau šiandieną, baigiantis žydų šventei, žvalgyba, atrodo, buvo užmigusi prie vairo“, – įvertino F. Gardner.

„Hamas“, pasak jo, dėl to pavyko visiškai slaptai suplanuoti ir įvykdyti tiksliai koordinuotą išpuolį prieš Izraelį.

„Kad Izraelis atsakys smogdamas didžiule jėga, yra savaime aišku. Bet Izraelio piliečiai dabar tikrai paklaus, kodėl jų šalies šnipai nesugebėjo pastebėti kylančios grėsmės ir apie ją įspėti“, – teigė specialusis BBC korespondentas.

A woman stands in a damaged room after rockets were launched from the Gaza Strip, in Ashkelon, Israel October 7, 2023. REUTERS/Amir Cohen

Izraelio vyriausybės pareigūnai korespondentui, kaip rašo jis pats, patvirtino, kad pradėtas didelis tyrimas, kaip Izraelio žvalgyba nepastebėjo šios didžiulės ir gerai koordinuotos „Hamas“ atakos.

Skelbiama apie kelias dešimtis aukų, ligoninės pildosi sužeistaisiais

Izraelio tarnybų teigimu, raketų ugnis Izraelyje jau nusinešė kelias dešimtis gyvybių, o šalies Sveikatos ministerija pranešė apie 545 sužeistuosius.
Internete plinta vaizdo įrašai su brutalaus kovotojų elgesio, degančių namų ir technikos, skriejančių raketų, chaoso gatvėse vaizdais.

Izraelio kariuomenė pareiškė, kad kaunasi su kovotojais iš Gazos Ruožo, kurie šeštadienį sausumos, jūrų ir oro keliais pateko į Izraelio teritoriją.

„Būta kombinuoto antžeminio reido, kuris buvo surengtas parasparniais, jūra ir sausuma“, – žurnalistams teigė kariuomenės atstovas Richardas Hechtas.

„Šiuo metu mes kaunamės. Kaunamės tam tikrose vietovėse aplink Gazos Ruožą (...)“, – pridūrė jis.

R. Hechtas patvirtino, kad yra aukų, tačiau nedetalizavo ir nekomentavo pranešimų, jog į palestiniečių kovotojų nelaisvę galimai pateko keletas izraeliečių.

Izraelio ministras: „Hamas“ padarė didelę klaidą

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas portale „X“ paskelbė, kad palestiniečių kovotojai pradėjo karą prieš Izraelį.

„Teroristų organizacija „Hamas“ šįryt padarė didelę klaidą ir pradėjo karą prieš Izraelio valstybę. IDF kariai kovoja su priešu visose vietose.

Kviečiu visus Izraelio piliečius sekti saugumo instrukcijas“, – portale rašė ministras.

„Izraelio valstybė laimės šį karą“, – pridūrė Y. Gallantas.

Vakarų lyderiai smerkia atakas: Izraelis turi teisę gintis

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, kaip ir įvairūs kiti Vakarų lyderiai, „X“ socialiniame tinkle pasmerkė „Hamas“ atakas Izraelyje.
„Lietuva vienareikšmiškai smerkia „Hamas“ atakas prieš civilius Izraelyje. Esame visiškai solidarūs su Izraeliu šiomis siaubingomis valandomis, reiškiame užuojautą aukų šeimoms. Izraelis turi teisę gintis“, – rašė šalies vadovas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat pasmerkė palestiniečių įsiveržimą į Izraelį ir sakė, kad jo šalis tiki, jog jį įvykdę „teroristai“ bus sunaikinti.
„Siaubingos žinios iš Izraelio“, – „Telegram“ kanale cituojamas Ukrainos vadovas.
„Užuojauta visiems, kurių šeima ir draugai žuvo per teroro aktą. (...) Manome, kad tvarka bus atkurta ir teroristai bus sunaikinti“, – teigė V. Zelenskis ir pridūrė, jog „negalima abejoti Izraelio teise į gynybą“.

Paskelbta karo padėtis

Izraelio kariuomenė ryte išplatino pranešimą, kuriame pareiškė, kad į Izraelio teritoriją iš Gazos Ruožo prasiskverbė „tam tikras skaičius teroristų“. Pranešime nurodoma, kad Gazos Ruožą supančiose vietovėse gyvenančių žmonių buvo paprašyta neiti iš namų.

Skelbiama, kad islamistų grupuotės „Hamas“ nariai į Izraelį prasiskverbė pėsčiomis, iš oro (parasparniais), vandeniu ir automobiliais. Šalyje paskelbta karo padėtis.

Internete plinta įrašai su brutalių žudynių vaizdais

Vaizdo įrašuose internete taip pat matosi užfiksuoti kraupūs žudynių vaizdai, girdisi šaudynių garsai. Dar matosi užgrobta arba pažeista Izraelio karinė technika – visureigis, padegtas tankas „Merkava“, visureigiais prasiskverbę „Hamas“ islamistai, šaudantys į automobilius Izraelio gatvėse.
Izraelio gelbėjimo tarnyba „Magen David Adom“ ryte skelbė, kad šalyje per ataką žuvo į septintą dešimtį įkopusi moteris. Kaip teigiama, Izraelio pietuose buvo sužeista dar 15 žmonių. Tarnyba kiek anksčiau kalbėjo tik apie kelis sužeistuosius. Fabar sužeistųjų ir žuvusių skaičius vis didėja.

Izraelio premjero Benjamino Netanyahu biuras nurodė, kad, reaguodamas į smurtą, ministras pirmininkas netrukus sušauks saugumo vadovų susitikimą.

Gynybos ministras pritarė rezervistų mobilizacijai

Izraelio gynybos ministras Y. Gallantas pritarė rezervistų mobilizacijai. Tai paskelbė jo vadovaujamos ministerijos atstovė, kurią cituoja naujienų agentūra „dpa“.
Pasak atstovės, atitinkamas procesas turėtų vykti „pagal IDF (Izraelio gynybos pajėgų) reikalavimus“.
A man stands on a road as fire burns after rockets were launched from the Gaza Strip, in Ashkelon, Israel October 7, 2023. REUTERS/Amir Cohen

Apie tai pranešta po to, kai ankstų šeštadienį į Izraelį iš Gazos Ruožo buvo paleista daugybė raketų. Atsakomybę prisiėmusios palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karo vadas Mohammedas Deifas pareiškė, kad prieš Izraelį pradedama „karinė operacija“, kurios tikslas – padaryti galą šios šalies „nusikaltimams“.

Izraelis nuo 2007 m., kai Gazos Ruože įsigalėjo „Hamas“, vykdo šios palestiniečių teritorijos blokadą. Nuo tada palestiniečių kovotojai ir Izraelis yra kariavę kelis pražūtingus karus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)