Griežti Jimmy Cherizier, žinomo Barbekiu pravarde, komentarai pasirodė tuo metu, kai A. Henry kilo sunkumų sugrįžti namo, nes pagrindinis oro uostas užpultas, o kaimyninė Dominikos Respublika nedavė leidimo jam nusileisti.

A. Henry, kuris turėjo atsistatydinti praėjusį mėnesį, praėjusią savaitę buvo išvykęs iš šalies, o ginkluotos nusikaltėlių gaujos, kontroliuojančios dideles šalies teritorijas, tuo metu pradėjo koordinuotą puolimą, siekdamos jį nušalinti.

„Jei Arielis Henry neatsistatydins, jei tarptautinė bendruomenė ir toliau jį rems, mes eisime tiesiai į pilietinį karą, kuris prives prie genocido“, – sostinėje žurnalistams sakė buvęs policijos pareigūnas J. Cherizier, kuriam dėl žmogaus teisių pažeidimų taikomos JT sankcijos.

„Arba Haitis taps rojumi, arba pragaru mums visiems. Maža grupelė turtingų žmonių, gyvenančių dideliuose viešbučiuose, negali spręsti žmonių, gyvenančių darbininkų klasės rajonuose, likimo“, – pridūrė 46 metų J. Cherizier.

Smurto krečiamoje Karibų jūros šalyje įsiplieskus naujausiai krizei, dėl šaudymo buvo sustabdyti kai kurie skrydžiai Haičio sostinėje esančiame Tuseno Luverturo tarptautiniame oro uoste.

Anot Dominikos naujienų grupės CDN, A. Henry nebuvo leista patekti į kaimyninę Dominikos Respubliką.

Nuo 2021 metų, kai buvo nužudytas prezidentas Jovenelis Moise, valdžioje esantis A. Henry vasario mėnesį turėjo pasitraukti, bet vietoj to sutiko sudaryti susitarimą su opozicija dėl valdžios pasidalijimo, kol bus surengti nauji rinkimai.

J. Cherizier, vadovaujantis gaujų susivienijimui „G9 šeima ir sąjungininkai“, kaip pagrindinį savo įkvėpėją nurodo Francois „Papa Doc“ Duvalier, negailestingai ir žiauriai valdžiusį Haitį septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje.

Planuojama JT remiama misija

Haičio pareigūnai jau kelis mėnesius prašo tarptautinės pagalbos, kuri padėtų jų pervargusioms saugumo pajėgoms, nes gaujos veržiasi už miesto ribų į kaimo vietoves.

A. Henry, prasidėjus mėginimams jį nušalinti, nuvyko į Keniją siekti, kad būtų dislokuota JT remiama tarptautinė policijos misija, kuri padėtų stabilizuoti padėtį šalyje.

Jam išvykus, gaujos dviejuose Port o Prenso kalėjimuose surengė išpuolius, per kuriuos žuvo keliolika žmonių, o tūkstančiai kalinių pabėgo.

Neseniai iš labiausiai nukentėjusių sostinės dalių evakuota mažiausiai 15 000 žmonių, sakė JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso atstovas spaudai Stephane‘as Dujarricas.

Dėl riboto judėjimo JT komandos vietoje negalėjo pranešti apie žuvusiųjų skaičių, sakė S. Dujarricas žurnalistams Niujorke.

Vyriausybė paskelbė nepaprastąją padėtį ir naktinę komendanto valandą, o JT Saugumo Taryba trečiadienį numatė uždarą posėdį.

Vašingtone JAV valstybės departamentas dar kartą paragino laikytis ramybės, tačiau jo atstovas spaudai atsisakė kalbėti apie Haičio ministro pirmininko buvimo vietą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją