Vyriausybių paslaptis viešinančiame tinklapyje „WikiLeaks“ nuo penktadienio buvo paskelbti tūkstančiai elektroninių laiškų iš asmeninės J. Podestos „Gmail“ paskyros. Dėl šio įsilaužimo kaltinami rusų programišiai.

Per šį nutekinimą nebuvo atskleista jokių svarbių, demokratų stovyklai pakenkti galinčių faktų, bet jis suteikė galimybę pažvelgti į H. Clinton komandos vidaus virtuvę.

J. Podesta informacijos nutekinimo laiką – vėlų penktadienį – apibūdino kaip „įdomų sutapimą“, nes tai atsitiko iškart po to, kai dienraštis „The Washington Post“ paskelbė daug triukšmo sukėlusį 2005 metais nufilmuotą vaizdo įrašą, kuriame D.Trumpas vulgariai pasisako apie moteris.

Šis patyręs politinis padėjėjas, dirbęs Baracko Obamos ir Billo Clintono administracijose, laikosi nuomonės, kad informacijos iš jo elektroninio pašto nutekinimas „buvo jų atsakomasis žingsnis bandant nukreipti visuomenės dėmesį nuo bjaurių dalykų, kuriuos D.Trumpas pasakė tame vaizdo įraše“.

„Ar tai buvo pono Assange'o bandymas padėti ponui Trumpui, ar kažkoks koordinuotas poelgis – negaliu žinoti. Tik sakau, kad labai įdomus sutapimas, jog visa tai įvyko vos vandens temperatūrai pradėjus artėti prie virimo“, – žurnalistams sakė J. Podesta, kai demokratų kampanijos lėktuvu skrido iš Majamio į Niujorką.

J. Podesta pridūrė: „Negalime patvirtinti šių nutekinimų tikslumo, bet žinome, kad rusai galėjo prisidėti prie dokumentų klastojimo.“

„Sakyčiau, kad rusų kišimasis į šiuos rinkimus ir jų akivaizdūs bandymai pakreipti (procesą) pono Trumpo naudai turėtų kelti susirūpinimą visiems amerikiečiams“, – pridūrė jis.

Johnas Podesta

Mūsų šalies naikinimas

Praeitą penktadienį B. Obamos administracija oficialiai apkaltino Rusijos vyriausybę mėginant „kištis“ į Amerikos rinkimų procesą ir pažadėjo imtis atsakomųjų priemonių, nors nenurodė kada ir kur.

Įtampa tarp abiejų šalių jau anksčiau buvo padidėjusi dėl NATO gynybos priemonių ir stringančių pastangų užbaigti kruviną pilietinį karą Sirijoje.

J. Podesta taip pat apkaltino ilgametį D. Trumpo patarėją Rogerį Stone'ą, kuris neva gavo „išankstinį įspėjimą“ apie „WikiLeaks planus“ paviešinti vogtus elektroninius laiškus.

H. Clinton padėjėjas griežtai kritikavo D. Trumpą, kad jo pažiūros „artimesnes rusų, o ne amerikiečių užsienio politikai“, ir pabrėžė, kad respublikonų kandidatas priešiškai atsiliepia apie NATO aljansą bei nuolaidžiauja Rusijai dėl Krymo aneksijos.

D. Trumpas savo ruožtu irgi pakomentavo duomenų vagystę: jis pareiškė, kad nutekinti laiškai „paaiškina daugiau nei kada nors anksčiau, kas pastatyta ant kortos šiuose rinkimuose“.

„Po šių rinkimų paaiškės, ar išliksime laisva šalimi, ar tapsime korumpuota „bananų respublika“, kontroliuojama stambių donorų ir užsienio vyriausybių“, – sakė jis savo rėmėjams.

Jis pridūrė: „Hillary Clinton išrinkimas lemtų mūsų šalies sunaikinimą.“

Nutekinti elektroniniai laiškai atskleidė ilgus H. Clinton patarėjų pokalbius apie tai, kiek ideologijos reikia, kad demokratų partijos liberalųjį sparnas nepurkštautų dėl finansinių problemų, ir kaip suformuluoti „Twitter“ pranešimą, kuriame turėtų būti paaiškinta, kodėl kandidatė naudojosi privačiu elektroninio pašto serveriu, kai dirbo valstybės sekretore.

J. Podesta sakė, kad gavo patvirtinimą iš Federalinio tyrimų biuro, jog agentai „tiria nusikalstamą įsilaužimą į mano elektroninio pašto paskyrą“.