Sutartį dėl bendradarbiavimo oro gynybos srityje Rusija ir Gruzija pasirašė 1995 metais kuriant bendrą Nepriklausomų Valstybių Sandraugos oro gynybos sistemą. Prie šios sistemos sukūrimo prisidėjo devynios valstybės: Rusija, Armėnija, Baltarusija, Gruzija, Kazachstanas, Kirgizija, Tadžikistanas, Uzbekistanas ir Ukraina.

Aukštas Bendros oro gynybos sistemos pareigūnas pareiškė, kad Gruzijos pasitraukimas neturės įtakos sistemos veikimui.

"Gruzijos dalyvavimas buvo grynai nominalus. Ši šalis faktiškai aktyviai nedalyvavo bendrose pratybose", - sakė pareigūnas.

Europos Sąjunga (ES) "rimtai susirūpinusi" dėl pastarųjų įvykių, kurie padidino įtampą tarp Gruzijos ir Rusijos, sakoma ES pirmininkaujančios Slovėnijos pareiškime.

Dokumente pažymima, kad Sąjungai kelia nerimą Rusijos planai nepripažintoje Abchazijos respublikoje padidinti taikdarių kontingentą. ES taip pat susirūpinusi dėl incidento, kuomet balandžio 20 d. Gruzijos oro erdvėje buvo numuštas Gruzijos nepilotuojamas žvalgybinis lėktuvas.

Gruzija, ne kartą kaltinusi Rusiją pažeidinėjant jos oro erdvę, pareiškė, kad Rusijos naikintuvai balandžio 20 d. numušė virš Abchazijos skridusį jos nepilotuojamą žvalgybinį lėktuvą. Rusijos karinės oro pajėgos šiuos pranešimus vadina "išsigalvojimu". Tuo tarpu Abchazija teigia, kad tai jos oro gynybos sistema numušė lėktuvą.

Rusija teigia nusprendusi padidinti taikdarių pajėgas Abchazijoje dėl įvykių, susijusių su Gruzijos ir Abchazijos konfliktu.

"ES ragina visas šalis susilaikyti nuo bet kokių žingsnių, kurie gali padidinti įtampą, ir ragina šalis imtis priemonių pasitikėjimui atkurti", - sakoma Slovėnijos pareiškime.

Jame taip pat pabrėžiama, kad ES pasisako už Gruzijos suverenitetą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą, o taip pat remia tarptautines pastangas taikiai išspręsti konfliktus Abchazijoje ir Pietų Osetijoje. ES pasirengusi prisidėti prie šio proceso.