Apie tai, kad į Sirijoje esančią Hmeimimo bazę permetami „S-400“, lapkričio 25 dieną pareiškė Gynybos ministerijos vadovas Sergejus Šoigu. Tai susiję su incidentu, kai pasienyje su Turkija buvo numuštas rusų bombonešis „Su-24“, kurio vadas žuvo.

Ankaros duomenimis, naikintuvas „F-16“ numušė „Su-24“, kai jis pažeidė šalies oro erdvę pasienyje su Sirija ir neatsiliepė į įspėjimus. Rusijos Gynybos ministerijoje, priešingai, tvirtinama, kad lėktuvas skraidė griežtai Sirijos oro erdvėje. Piloto ir dar vieno jūrų pėstininko, su grupe išsiųsto ieškoti lėktuvo šturmano, žūtys – pirmos oficialiai pripažintos Rusijos netektys Sirijoje. Po šio incidento buvo nutraukti kariniai kontaktai su Sirija ir sustiprinti kariniai pajėgumai Rusijos pietuose.

Interviu iš Maskvos M. Chance'as kalba apie dviejų zenitinių raketų kompleksų „S-300“ ir „S-400“ dislokavimą. Kremliuje buvo patikslinta, kad į Siriją bus išsiųsti patys moderniausi kompleksai „S-400“. Prezidentas Vladimiras Putinas minėjo „S-300“, tačiau po konsultacijų su Gynybos ministerija buvo nuspręsta rinktis aukštesnę klasę. M. Chance'as „S-400 Triumf“ vadina „vienu tobuliausių pasaulyje, ir, be abejonių, pačiu tobuliausiu Rusijoje“ raketų kompleksu.

„Kai „S-400“ atkeliaus į šalį, jo spindulys dengs visą Siriją. Faktiškai jis suteiks Rusijai visos oro erdvės virš Sirijos kontrolę. Tai reiškia, kad bet kuris lėktuvas, kuris skris Sirijos oro erdvėje – ar tai būtų Turkijos, ar kitos NATO šalies – jis skraidys tik rusams leidus, tik davus jiems žalią šviesą“, – tikino M. Chance'as.

Svarsto didinti pajėgas Sirijoje

Rusijos generalinis štabas taip svarsto galimybę didinti Rusijos aviacijos grupę Sirijoje dar 10-12 lėktuvų, kad būtų užtikrinta Rusijos bombonešių priedanga. Apie tai praneša laikraštis „Kommersant“, kuris remiasi šaltiniais kariuomenėje.

Šaltinio teigimu, iki incidento su „Su-24“, kurį numušė Turkijos karinės oro pajėgos, Rusijos bombonešiai skraidė be priedangos, nes Gynybos ministerijoje buvo manoma, kad potencialios grėsmės iš žemės nėra. Žvalgybos duomenimis, teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“ neturi nešiojamų zenitinių raketų kompleksų, o atakos galimybės iš JAV vadovaujamos koalicijos lėktuvų pusės Maskvoje nesvarstė.

Tačiau po incidento su „Su-24“ Rusijos Gynybos ministerija nusprendė, kad visi aviacijos veiksmai dabar bus vykdomi tik su naikintuvų priedanga. Šaltinio duomenimis, dėl to Generalinis štabas svarsto galimybę padidinti naikintuvų skaičių Hmeimimo bazėje dar 10-12 mašinų, kad kiekvienas „Su-24М“ ir „Su-34“ atliktų karines užduotis tik kartu su „Su-27SM“ ar „Su-30SM“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (880)