„Paskelbta informacija, kad Graikija ir Turkija susitarė surengti vadinamąsias technines derybas dėl įtampos rytinėje Viduržemio jūros dalyje deeskalavimo neatitinka tikrovės“, – paskelbė Užsienio reikalų ministerija.

Anksčiau ketvirtadienį NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paskelbė, kad šios dvi Aljanso sąjungininkės „sutiko pradėti technines derybas NATO, siekiant sukurti karinių konfliktų šalinimo mechanizmus, kad būtų sumažinta incidentų ir avarijų Viduržemio jūros rytuose rizika“.

Įtampa kyla dėl Turkijos žvalgymo darbų, kurie, Graikijos ir Kipro teigimu, pažeidžia jų suverenitetą. Be to, abi pusės regione dislokavo karo laivų, sukeldamos būgštavimų dėl netyčia galinčių prasiveržti konfliktų.

Kiek anksčiau JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo paragino abi šalis sumažinti įtampą ir atverti diplomatinius kanalus krizei sušvelninti.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas šią savaitę tono nešvelnino, pratęsęs dujų žvalgybos misiją ir pareiškęs, kad Ankaros neišgąsdins parama Graikijai iš tokių Europos karinių galių kaip Prancūzija.

Europos Sąjunga vis labiau susirūpinusi stebi, kaip eskaluojasi ginčas, o Vokietija vadovauja pastangoms priversti šalis sušvelninti retoriką ir per derybas išspręsti jų nesutarimus.

ES ne kartą ragino Turkiją nutraukti žvalgymo veiklą ir grasino Ankarai sankcijomis, jei ji atsisakys ginčą spręsti dialogo būdu.