Po pralaimėtų 2003 metais parlamento rinkimų 2008-aisiais atsisakęs partijos pirmininko pareigų, jis ketina pasinaudoti šansu ir grįžti į politiką, net jeigu tektų tapti vietinio parlamento nariu.

Dabar "Jabloko" kandidatų sąraše pirmuoju įrašytas G.Javlinskis tikisi, kad žmonės tik dėl šventos ramybės sociologams sako ketiną palaikyti V.Putino partiją.

"Reitingai neturi reikšmės, nes žmonės atsako ne tai, ką galvoja. O jeigu per balsavimą jie pasuks į kitą pusę, juk vis tik slaptas balsavimas. Taip gali būti, bet gali ir nebūti. Politikas privalo pamėginti tai ir kas kartą siūlyti alternatyvą", - sakė G.Javlinskis interviu agentūrai "Reuters".

Pasipiktinimas, kuriuo rusakalbis interneto segmentas kritikuoja V.Putiną, G.Javlinskiui atrodo tik nusivylimo valdžia pradžia.

"Nuovargio esama. Tai akivaizdu. Jis didėja", - įsitikinęs G.Javlinskis, kiekvieną žodį palydėdamas skambiu smūgiu pirštais į stalą.

"(Padėtis) keičiasi, tiesa, keičiasi. bet dar ne tiek, kad jau būtų viskas. Bet procesas prasideda. Todėl dabar labai svarbus momentas - dalyvauti šiuose rinkimuose", - sakė jis.

Rusijos parlamentas, atsisveikinęs su vykdomosios valdžios nepriklausomybe V.Putino valdymo metais, apsieina be liberalių partijų nuo 2003-iųjų metų, kai demokratai pirmą kartą nuo dešimtojo dešimtmečio pradžios neįveikė barjero. Per praėjusius rinkimus, jie pelnė dar mažiau balsų; tada viena iš dviejų liberalių partijų išnyko, o "Jabloko" tęsė veiklą be G.Javlinskio.

Likus metams iki dabartinių rinkimų, Rusijos piliečių simpatijos valdančiajai "Vieningajai Rusijai", kontroliuojančiai du trečdalius Valstybės dūmos, ėmė mažėti kartu su populiarumu, o likus mažiau kaip mėnesiui iki rinkimų, V.Putinas, kurį palaiko daugiau kaip pusė piliečių, buvo minios nušvilptas. Tiesa premjero atstovas Dmitrijus Peskovas mano, jog švilpimas buvo taikomas ne V.Putinui.

Jeigu Valstybės dūmos rinkimuose "Jabloko" neįveiks penkių procentų barjero, G.Javlinskis ketina siekti deputato vietos Sankt Peterburgo parlamente, kurio rinkimai vyks taip pat gruodžio 4 dieną. "Jabloko" reitingas šiaurinėje sostinėje tradiciškai būna aukštas. Tačiau Sankt Peterburgo įstatymų leidybos asamblėjoje "Jabloko" frakcijos nėra, nes ją po praėjusių rinkimų nušalino rinkimų komisija.

Du kartus buvęs kandidatu į prezidentus G.Javlinskis ketina šio posto siekti dar kartą; dėl to nebelieka vilties tartis su kitomis demokratinėmis jėgomis dėl bendro kandidato.

Modernizacija – tai ne "iPhone"

V.Putino ir jo partijos populiarumo mažėjimas gali sukelti rimtu pasekmių Rusijai, perspėja G.Javlinskis.

Jo nuomone, premjero grįžimas į Kremlių neišvengiamas, nes jo sukurta "valdžios vertikalė" negali veikti be savo sumanytojo. Tačiau tokiu atveju V.Putinas veikiausiai neišsilaikytų prezidento poste dar 12 metų, nors tai leistų šalies konstitucija, nes žmonės nuo jo nusigręžtų anksčiau, o valstybėje gali įvykti negrįžtamų pokyčių, teigia "Jabloko" vadovas.

"Galbūt įvyks skilimas. Galbūt tai bus susiję su Kinija... Rusijai pats baisiausias skilimas - žmonių galvose", - sakė G.Javlinskis.

Jis pridūrė, kad V.Putinas nepajėgus imtis inicijuoti pokyčius, nes Rusiją valdo kaip "vadybininkas", nors valstybė ir visuomenė - ne bendrovė, o "kai kas daugiau".

"Tai žmogus, kuris netiki demokratija, netiki laisve. Jis tiki tik autoritariniais šalies valdymo metodais", - aiškino politikas.

Rusijos prezidentui atsisakius kandidatuoti antrai kadencijai ir tokiu būdu užleidžiant vietą V.Putinui, apžvalgininkai ir visuomenės veikėjai pradėjo lyginti dabartinį premjerą su Sovietų Sąjungos lyderiu Leonidu Brežnevu, kuris savo šaliai vadovavo iki pat mirties. Tuo tarpu V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas replikavo žurnalistams, kad L.Brežnevo valdyme buvo daug teigiamų dalykų.

Atėjęs į valdžią D.Medvedevas paskelbė laikysiantis savo prioritetu šalies modernizaciją, o tuojau po sprendimo atlikti rokiruotę su V.Putinu pareiškė, kad ši užduotis yra premjero prerogatyva.

D.Medvedevas ne kartą yra demonstravęs didelį susidomėjimą technikos naujovėmis, taip pat buvo vienas iš inicijavusių Skolkovo šiuolaikinių technologijų centro projektą, kuris turėtų tapti Silicio slėnio atitikmeniu.

Tačiau G.Javlinslio nuomone, Rusijai visų pirma reikalinga politinė modernizacija, kuri įtvirtintų valdžių atskyrimą, teismų nepriklausomybę ir atkurtų parlamento savarankiškumą.

"Modernizacija... tai ne Skolkovas ir ne (išmanusis telefonas) "iPhone", - sakė jis.

"Jabloko" lyderis viliasi, kad Rusijoje įvyks netikėtas posūkis, panašus į Ukrainoje įvykusią Oranžinę revoliuciją.

"Juk aš gimiau Ukrainoje ir mačiau, kaip ten vyko rinkimai 2004 metais. Jeigu (tų metų) rugsėjį manęs kas nors būtų paklausęs, ar tikiu, kad gruodį milijonai žmonių išeis į Kijevo (pagrindinę gatvę) Chreščatiką ir gyvens ten palapinėse..., būčiau atsakęs, jog tai neįmanoma, tačiau tai įvyko", - aiškino jis.

Tačiau G.Javlinskis teigia nekviečiantis žmonių sukilti.

"Mano uždavinys - susieti tai, kas parašyta konstitucijoje, su tuo, kas vyksta iš tikrųjų, tačiau be revoliucijos ir maišto", - sakė jis.

Tačiau "Jabloko" yra patyrusi aukų: prie įėjimo į partijos būstinę kabo portretai keturių žmonių, kuriuos bendražygiai laiko žuvusiais dėl politinės veiklos. Paties G.Javlinskio sūnus buvo pagrobtas 1994 metais, o nusikaltėlių, nupjovusių jaunuoliui tris rankos pirštus, taip ir nerado.

"Žmonės, kurie rimtai užsiima politika Rusijoje, už tai moka labai brangiai", - komentavo jis.