Nors atsakydamas į kruviną spalio 7-osios išpuolį Izraelis sustiprino Gazos Ruožo blokadą, šią „Hamas“ valdomą teritoriją ėmė drebinti negailestingais smūgiais iš oro ir palestiniečiams nurodė palikti šiaurinę srities dalį, plati antžeminė operaciją ilgą laiką buvo atidėliota. Tik spalio 26-osios naktį Izraelis informavo Gazoje atlikęs kol kas didžiausią tankų reidą nuo konflikto atsinaujinimo pradžios, kuris buvo nukreiptas prieš „teroristinius objektus“.

„Tai – strateginės priežastys, – kodėl delsta tiek ilgai, aiškino Izraelio kariuomenės vadas Herzis Halevis. – Išnaudojame kiekvieną minutę, kad būtume pasiruošę.“

Tiesioginių atidėjimo aplinkybių jis neįvardijo, tačiau su situacija susipažinę ekspertai ir buvę Izraelio kariai neabejoja – be politinių niuansų, būtent „Gazos metro“ tunelių tinklas yra vienas iš aspektų, labiausiai neraminančių sausumos operacijos organizatorius.

Kažkur šio tinklo užkaboriuose „Hamas“ laiko kelis šimtus įkaitų, pagrobtų nuožmaus savo išpuolio metu.

Kodėl „Gazos metro“ varo šiurpą net ir tokiomis sąlygomis kovoti pasiruošusiems Izraelio kariams? Kaip susiformavo ši unikali tunelių sistema?

Ir kas yra „Mažoji Gaza“, kurią už keliolikos kilometrų nuo Gazos Ruožo pasienio 2005-aisiais pastatė pats Izraelis?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)