Sankcijas įvesti buvo siūloma dėl Sirijoje panaudoto cheminio ginklo, nors pati Sirija neigia įvykdžiusi cheminę ataką prieš sukilėlių kontroliuojamą Chan Šeichūno miestelį. Per cheminę ataką praėjusią savaitę žuvo 89 žmonės.

Naujienų agentūra AP citavo vyresnįjį JAV pareigūną, teigusį, kad Rusija žinojo apie cheminę ataką, nes virš ligoninės Chan Šeichūne, kurioje aukos prašėsi pagalbos, praskrido dronas. Po kelių valandų naikintuvas bombardavo tą pačią ligoninę ir, anot JAV, tai buvo bandymas uždangstyti cheminę ataką.

Atsakydamos į cheminę ataką, Jungtinės Valstijos per praėjusį ketvirtadienį įvykdytą antskrydį prieš Sirijos kariuomenės oro pajėgų bazę sunaikino penktadalį Sirijos lėktuvų ir pareiškė, kad gali būti įvykdyta daugiau antskrydžių.

Italijoje vykusio ministrų susitikimo pabaigoje Italijos užsienio reikalų ministras Angelino Alfano pranešė, kad šalims nepavyko pasiekti bendro sutarimo dėl naujų sankcijų Rusijai ir Sirijai.

JK užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas, prieš vykdamas į G7 užsienio reikalų ministrų susitikimą, ragino įvesti sankcijas Rusijos kariuomenės pareigūnams, dirbusiems su Sirijos režimu. Tačiau kitos valstybės, pavyzdžiui, Italija, įspėjo, kad naujos sankcijos galėtų turėti neigiamą poveikį ir pakenkti pastangoms daryti Maskvai spaudimą, kad ši grąžintų prie derybų stalo Sirijos prezidentą Basharą al Assadą.

Ministrai nutarė atidėti sankcijų įgyvendinimą, iki kol pavyks rasti nepaneigiamų įrodymų dėl cheminės atakos Sirijoje.

Sirija kaltinimus panaudojus cheminį ginklą neigia. Reaguodamos į Damasko veiksmus, Jungtinės Valstijos į Sirijos aviacijos bazę, iš kur, kaip įtariama buvo surengta ataka, paleido 59 sparnuotąsias raketas.

Po G7 susitikimo JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas pareiškė, kad raketinė ataka „buvo būtina ginant JAV valstybinius interesus“.

„Nenorime, kad Sirijos valdančiojo režimo turimos cheminio ginklo atsargos atsidurtų „Islamo valstybės“ ar kitos teroristinės organizacijos, galinčios ir norinčios pulti Jungtines Valstijas ar mūsų sąjungininkus, rankose. Taip pat negalime taikstytis su cheminio ginklo naudojimu – nei Sirijoje, nei kur nors kitur“, – sako JAV diplomatijos vadovas.

Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrai laikosi nuomonės, kad karo krečiamoje Sirijoje nepavyks susitarti dėl kokio nors taikos sprendinio, kol valdžioje lieka prezidentas Basharas al Assadas antradienį nurodė Prancūzijos diplomatijos vadovas Jeanas-Marcas Ayrault

Basharas al Assadas

Italijoje susitikę ministrai, tarp jų JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas, besiruošiantis svarbioms deryboms Maskvoje, sutarė, kad „Sirijoje neįmanoma jokia ateitis su Basharu al Assadu“, žurnalistams sakė J,–M. Ayrault.

G-7 reiškia paramą R. Tillersonui prieš svarbias derybas Maskvoje dėl Sirijos

Didžiojo septyneto (G-7) šalių užsienio reikalų ministrai antradienį paragino vengti konflikto eskalavimo Sirijoje ir pareiškė savo paramą JAV valstybės sekretoriui Rexui Tillersonui, besirengiančiam svarbioms deryboms Maskvoje, kuri yra pagrindinė Damasko režimo sąjungininkė.

Diplomatams iš septynių didžiųjų pramoninių valstybių susirinkus į derybas Italijos Lukos mieste, prie jų specialiai diskusijai Sirijos klausimu prisijungė kolegos iš Turkijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Saudo Arabijos, Jordanijos bei Kataro. Šis specialus susitikimas buvo sušauktas Italijos iniciatyva.

„Visos G-7 šalys nori išvengti karinio eskalavimo ir nori politinio sprendimo išvengiant naujos smurto spiralės“, – sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis po derybų šiame Toskanos regiono mieste.

„Norime įtikinti Rusiją paremti politinį procesą, kad būtų taikiai sureguliuotas Sirijos konfliktas“, – pridūrė jis.

Vokietijos diplomatijos vadovas taip pat sakė, kad R.Tillersonas turi „mūsų visų palaikymą“ deryboms Maskvoje, į kurią turėtų atvykti antradienio pavakare.

Prieš valstybės sekretoriaus vizitą Vašingtonas padidino spaudimą Maskvai, kad ši paveiktų savo sąjungininką, Sirijos prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą). Jis taip pat įspėjo Damaską, kad šis sulauks naujo karinio atsako, jei vėl panaudos cheminius ginklus.

Penktadienį paryčiais i š JAV karo laivų Viduržemio jūroje į Šairato oro bazę Sirijos vakaruose buvo paleistos 59 sparnuotosios raketos „Tomahawk“. Per ataką buvo sunaikintas aerodromas, iš kurio, JAV nuomone, praėjusį antradienį buvo surengta pražūtinga cheminė ataka, nusinešusi mažiausiai 87 civilių gyvybes.

„Galimybė“

Ši ataka buvo pirmoji, kai Vašingtonas tiesiogiai smogė B.al Assado režimui, kurį šeštus metus trunkančiame pilietiniame kare palaiko Rusija ir Iranas.

Prieš antradienio susitikimą Italijos užsienio reikalų ministras Angelino Alfano telefonu kalbėjosi su kolega iš Irano, kurio prašė paveikti Damasko režimą, kad šis neberengtų atakų prieš civilius.

Antradienį A. Alfaro džiaugėsi „atsiradusia galimybe rimtai įtraukti Rusiją į pastangas atnaujinti politinį procesą“ ir užkirsti kelią tolesnei krizės eskalacijai.

Z. Gabrielis savo ruožtu pabrėžė, kad „be Maskvos ir Teherano Sirijos krizės sprendinio nebus“.

Maskva laikosi pozicijos, kad civiliai gyventojai Chan Šeichūno mieste Sirijos šiaurės vakaruose žuvo nuo sukilėlių turėtų cheminių ginklų. Tuo tarpu Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu pareiškė, jog nėra jokių abejonių, kad Sirijos „režimas turi cheminių ginklų, todėl būtina užkirsti jam kelią vėl juos panaudoti“.

Didžiojo septyneto grupė, kuriai priklauso Didžioji Britanija, Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija ir JAV, pažadėjo „pasiųsti aiškią ir koordinuotą žinią“ Maskvai per R.Tillersoną, kuris susitiks derybų su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Ministrams pirmadienį pradėjus susitikimą, Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas pavadino B.al Assadą „toksišku“ ir sakė, kad „atėjo metas (Rusijos prezidentui) Vladimirui Putinui pripažinti tiesą apie tironą, kurį jis globoja“.

Sprogmenų prikrautos statinės

Vašingtonas pirmadienį dar kartą perspėjo Damaską nemėginti vykdyti naujų cheminių atakų ir pareiškė, kad atsakomasis raketų smūgis sunaikino penktadalį B. al Assadui likusių karo lėktuvų.

„Jungtinės Valstijos pasyviai nelauks, kai Assadas žudo nekaltus žmones cheminiais ginklais, kurie yra uždrausti tarptautinių įstatymų ir kurie buvo deklaruoti kaip sunaikinti“, – sakoma Pentagono vadovo Jameso Mattiso pranešime.

„Sirijos vyriausybei būtų neprotinga kada nors vėl naudoti cheminius ginklus“, – pažymėjo J.Mattisas

Be to, Baltųjų rūmų atstovo Seano Spicerio pareiškimas, atrodo, pasiuntė žinią apie mažėjantį JAV pakantumą faktui, kad B.al Assado pajėgos naudoja sprogmenų prikrautas statines – primityvias, bet didelės griaunamosios galios improvizuotas aviacijos bombas.

„Jei dujomis nunuodiji kūdikį, jei numeti sprogmenų prikrautą statinę ant nekaltų žmonių, tai, manau, sulauksi šio prezidento (D.Trumpo) atsako“, – sakė S. Spiceris.

Bet praėjus kelioms minutėms Baltieji rūmai paaiškino, kad S. Spiceris nepaskelbė jokios naujos politikos B .al Assado režimo atžvilgiu.

„Mūsų pozicija niekaip nepasikeitė“, – sakoma rašytiniame vieno Baltųjų rūmų pareigūno pareiškime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (219)