G20 lyderių kūno laikysenos daug ką atskleidžia. Matyti, ką prie ko traukia, visi stengiasi atrodyti spontaniški ir linksmi, tik ne visada pavyksta nuslėpti įtampą. Aiškiai matyti trintis tarp Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono ir Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Boriso Johnsono, kurių po pusvalandžio laukė susitikimas dviese.

Du lyderiai oficialiai konfrontuoja dėl „Brexit“ ir žvejybos. Šiais metais vykusiame G7 susitikime tarp jų jau buvo kilęs konfliktas, tiesa, šį kartą jis rimtesnis. Lyderiams išsirikiavus į eilę, E. Macronas pirmiausia susidūrė su B. Johnsonu, paskui įsispraudė prie Italijos ministro pirmininko Mario Draghi.

Tokiu būdu E. Macronas pademonstravo savo poziciją, kaip seniau, kai spaudė tuometinio JAV prezidento Donaldo Trumpo ranką, kol ši pabalo. Prancūzijos lyderis davė ženklą, kad gins savo poziciją.

G20 susitikimas Romoje

Visiškai patenkinta atrodė Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kuri mėgsta viską, kas itališka. Nesuskaičiuojamo kiekio aukščiausiojo lygio susitikimų veteranę pastatė į garbingą vietą – per vidurį.

Nedidelėje XVIII a. aikštėje priešais fontaną įprastai šurmuliuoja turistai, gatvės prekiautojai, šmirinėja kišenvagiai.

A. Merkel pamerkė dešinę ranką į fontaną, paskui, džiugiai šypsodamasi, patrynė rankas. Kitą kartą čia lankysis jau kaip turistė. Vokietijos kanclerė baigia savo kadenciją, tiesa, jos patirties, gebėjimo rasti kompromisus ir miklumo tikrai trūks tokio pobūdžio susitikimuose.

E. Macronas, kurio kitais metais laukia rinkimai, rimtu veidu stebi monetą delne, kilnoja ranką, tarsi sverdamas daiktą. Galbūt mąsto apie laukiantį susitikimą dviese su B. Johnsonu.

G20 susitikimas Romoje

M. Draghi ir B. Johnsonas pirmieji ėjo į aikštę – tai apgalvota choreografija, turint omenyje, kad JK perėmė klimato kaitos konferencijos Glazge estafetę. JAV prezidentas Joe Bidenas nedalyvavo, galbūt saugumo sumetimais. Policijai sudėtinga užtikrinti saugumą siaurose, akmenimis grįstose gatvelėse, kurios veda iki fontano, o J. Bidento prezidentinis limuzinas, vadinamas „The Beast“ (žvėris) jomis nepravažiuotų.

Savaime suprantama, lyderiai neketino atkartoti garsiosios scenos iš 1960 m. Federico Fellini filmo „La Dolce Vita“, kuriame aktorė Anita Ekberg naktį braidžioja po fontaną su Marcello Mastroianni.

Padarius bendrą nuotrauką, grupelė išsibarstė. Lyderiai mojavo, tapšnojo vieni kitiems per pečius ir kelias akimirkas pasigrožėjo paminklu. Paskui M. Draghi spėriai nuvedė juos atgal – prie reikalų ir nelengvų derybų stalo.