Europos Audito Rūmų ataskaitoje teigiama, kad didelė ES parama Ukrainoje vykdomoms reformoms pasirodė esanti „neveiksminga“ kovoje su kyšininkavimu, siekiančiu dešimtis milijardų eurų kasmet.

„ES jau seniai žino apie oligarchų, aukšto lygio pareigūnų, politikų, teismų sistemos pareigūnų ir valstybinių įmonių ryšius, – sakoma pranešime. – Tačiau ji nesukūrė realios strategijos, kaip kovoti su didžiąja korupcija“. Didžioji korupcija yra „piktnaudžiavimas aukšto lygio valdžia, naudingas nedaugeliui daugelio sąskaita ir darantis rimtą visuotinę žalą asmenims bei visuomenei“, teigia kovos su korupcija organizacija „Transparency International“.

ES prižiūrėtojas rekomendavo blokui „išanalizuoti ir apsvarstyti modelį, kaip užkirsti kelią pavieniams ukrainiečiams (oligarchams ir jų įtakoje esantiems asmenims), įtariamiems didžiąja korupcija, patekti į ES ir naudotis ten esančiu savo turtu.“

Ataskaita paskelbta Ukrainos parlamentui priėmus įstatymą, kuriuo siekiama sumažinti šalyje ilgą laiką dominavusių verslo magnatų įtaką, uždraudžiant jiems finansuoti politines partijas ar užgrobti didžiąsias valstybines įmones. Šis žingsnis žengtas kitą dieną po išpuolio prieš aukščiausią prezidento padėjėją, pareigūnų teigimu, tai galėjo būti atpildas už įstatymą.

ES yra didžiausia tarptautinės paramos teikėja Ukrainai. Briuselis skyrė Ukrainai maždaug 7,8 milijardo eurų paramą po 2014 metų Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir prasidėjusio konflikto su Maskvos remiamais separatistais.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)