Komitetų pirmininkai pažymi, kad priimtas įstatymas yra žalingas Sakartvelui ir jo žmonėms. Jis ne tik prieštarauja įsipareigojimui laikytis Europos vertybių, bet ir gali pakenkti Sakartvelo ir ES pasitikėjimui.

„Esant dabartinei situacijai, Gruzija negali tapti Europos Sąjungos nare, jei Gruzijos parlamentas nepanaikins Užsienio įtakos skaidrumo įstatymo“, – rašoma komitetų pirmininkų pareiškime.

Europos šalių komitetų pareiškime, tarp kurių ir didžiosios šalys – Vokietija, Prancūzija, Suomija – griežtai smerkia neproporcingos jėgos naudojimą prieš taikius protestuotojus.

Europos reikalų komitetų pareiškime primenama, kad įstatymas dėl užsienio įtakos skaidrumo yra nesuderinamas su teisiniais įsipareigojimais pagal Europos žmogaus teisių konvenciją ir Tarptautinį pilietinių ir politinių teisių paktą, kuriuos Sakartvelas yra ratifikavęs.

„Valdančiosios daugumos sprendimas vesti Sakartvelą nedemokratiniu keliu, siekiant panaikinti nuomonių įvairovę, žodžio laisvę yra labai nuviliantis. Europos Sąjungos Vadovų Taryba mažiau nei prieš metus suteikdama Sakartvelui Europos Sąjungos narystės perspektyvą vylėsi atitinkamo bendradarbiavimo. Tai ką šiandieną daro Sakartvelo valdančioji dauguma pamina tarpusavio pasitikėjimą ir tolina šalį nuo Europos Sąjungos“, – sakė pareiškimo iniciatorė Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Bendrą pareiškimą pasirašė – Baltijos šalių, Airijos, Austrijos, Čekijos, Italijos, Kipro, Prancūzijos, Suomijos ir Vokietijos Europos reikalų komitetų pirmininkai.

ELTA primena, kad gegužės 14 dieną Sakartvelo parlamentas priėmė prieštaringai vertinamą „užsienio įtakos“ įstatymą, nebijodamas kelias savaites trukusių masinių protestų prieš šią priemonę, smerkiamą kaip atkartojančią Rusijos įstatymą, naudojamą kitaminčiams nutildyti.

Per trečiąjį ir galutinį svarstymą už „rusišką įstatymą“ balsavo 84 įstatymų leidėjai, 30 buvo prieš, parlamento sesiją tiesiogiai transliavo televizija.

Įstatymas priimtas nepaisant nuolatinių protestų prie parlamento pastato ir Briuselio įspėjimų, kad toks žingsnis pakirs Tbilisio siekį įstoti į Europos Sąjungą.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją