Beveik neabejojama, kad Europarlamentas išreikš palaikymą į kritikos ugnį patekusiam naujajam Europos Komisijos vadovui.

Italų komiko Beppe Grillo „Penkių žvaigždučių judėjimui“ (M5S) ir brito Nigelo Farage'o vadovaujamai euroskeptiškai Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijai (UKIP), padedant Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderei Marine Le Pen, pavyko surinkti balsavimui inicijuoti būtinus 76 parašus.

J.-C.Junckeris, kuris prie Europos Sąjungos vykdomosios valdžios institucijos vairo stojo lapkričio 1 dieną, jaučia didžiulį spaudimą paaiškėjus faktams, kad jam užimant Liuksemburgo premjero postą, didžiulėms tarptautinėms kompanijos buvo pasiūlytos dosnios mokestinės lengvatos.

„Neleistina, kad asmuo, kuris buvo atsakingas už agresyvią mokesčių vengimo politiką, vadovautų Europos Komisijai“, sakoma parengtame siūlyme pareikšti nepasitikėjimą.

Jame teigiama, kad „nepasitikima ponu Junckeriu kaip Europos Komisijos pirmininku“.

Europarlamentas patvirtino, kad balsavimas numatytas kitą savaitę, kai ES asamblėja susirinks Strasbūre.

Vienas šaltinis Europarlamente sakė, jog faktiškai neįmanoma, kad J.-C.Junckeriui būtų pareikštas nepasitikėjimas, turint galvoje, kad šios iniciatyvos nepalaikys ir jo konservatyvi Europos liaudies partija (EPP), ir ES asamblėjos pirmininko Martino Schulzo Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso (S& D) frakcija.

„Šis balsavimas yra savireklamos akcija“, - sakė šaltinis.

Šią iniciatyvą pasirašė 44 įstatymų leidėjai iš frakcijos „Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europa“, kuriai priklauso M5S ir UKIP, bei 32 parlamentarai iš kitų frakcijų, įskaitant M.Le Pen kraštutinio dešiniojo Nacionalinio fronto atstovus.

M5S priklausantis europarlamentaras Marco Zanni, kuris pateikė siūlymą pareikšti nepasitikėjimą J.-C.Junckeriu, sakė, kad euroskeptikų judėjimas, pasiekęs didelių laimėjimų gegužę vykusiuose rinkimuose į Europos Parlamentą, dabar yra „didelę įtaką turinti politinė jėga“.

„Luxleaks“ skandalas rodo, kad Komisijos pirmininkas Junckeris savo politiniame kelyje visuomet elgėsi taip, kad praturtintų savo šalį jos partnerių Europoje sąskaita, nepaisydamas Sąjungos ir Komisijos dvasios, kuriai viliasi atstovauti, sakė M.Zanni.

Europarlamentaras iš UKIP Stevenas Woolfe'as pridūrė: „Dabar tikimės, kad kitų politinių frakcijų nariai mus parems ir Komisijai bus pareikštas nepasitikėjimas“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)