Koperniko atmosferos stebėjimo tarnyba pranešė, kad šis, jau trečias pastarosiomis savaitėmis atslinkęs dulkių kamuolys į pietų Europą atnešė miglą, o ilgainiui turėtų pasiekti net Skandinaviją.

Vyresnysis Koperniko tarnybos mokslininkas Markas Parringtonas paaiškino, jog naujausias reiškinys yra susijęs su oro sąlygomis, dėl kurių pietų Europą pastarosiomis dienomis užplūdo šiltesnio oro frontas.

Sacharos dulkių debesis Europoje

„Nors Sacharos dulkių kamuoliai Europą pasiekia ne taip ir retai, pastaraisiais metais fiksuojamas išaugęs tokių epizodų intensyvumas ir dažnumas, galimai susijęs su oro cirkuliacijos atmosferoje tendencijomis“, – sakė jis.

Koperniko tarnybos teigimu, šis naujausias epizodas kai kuriose šalyse sukėlė oro kokybės pablogėjimą.

Kai kuriose vietovėse jau buvo viršyta Europos Sąjungos nustatyta saugi kietųjų dalelių, tokių, kaip smėlis ir dulkės, galinčios sudirginti nosies ir gerklės gleivinę, koncentracijos riba.

Sacharos dulkių debesis Europoje

Labiausiai nukentėjo Ispanijos Iberijos pusiasalis, nors kiek mažesni oro taršos šuoliai buvo užfiksuoti ir kai kuriose Šveicarijos, Prancūzijos ir Vokietijos dalyse.

Prancūzijos pietrytinių ir pietinių regionų vietos valdžia paskelbė, kad sekmadienį buvo viršyta oro taršos riba.

Vietos gyventojams, ypač turintiems širdies ir kvėpavimo takų problemų, buvo patarta vengti intensyvios fizinės veiklos.

Prognozuojama, kad dulkių debesis turėtų pasiekti Švediją, Suomiją ir šiaurės vakarinius Rusijos regionus, o antradienį, pasikeitus orams, išsiskaidyti, nurodė Koperniko tarnyba.

Europą pasiekė Sacharos dulkių debesis

Sacharoje kiekvienais metais į atmosferą išmetama nuo 60 iki 200 mln. tonų smulkių dulkių, kurios, nešamos vėjo ir susiklosčius atitinkamoms meteorologinėms sąlygoms, gali nukeliauti tūkstančius kilometrų.

Ispanijai priklausančiose Kanarų salose netoli šiaurės vakarų Afrikos krantų Sacharos dulkės devyniasdešimt dienų laikotarpiu nuo gruodžio iki vasario dangaus nedengė vos 12 dienų, pranešė vietos meteorologinė agentūra „Aemet“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)